Airliners

Typeplaatjes Fokker F-27 Friendship (o.a. Libyan Arab Airlines)

Via een verzamellaarsbeurs ben ik in het bezit gekomen van twee typeplaatjes van een Fokker F-27. De typeplaatjes zijn te vergelijken met het chassisnummer in een auto. Hiermee is het toestel identificeerbaar. Een belangrijk plaatje dus!
In de jaren 1975 en 1979 zijn er een aantal Fokker F-27 Friendships afgeleverd naar Libië. Libyan Arab Airlines was de gebruiker daarvan. Tegenwoordig is geen van deze toestellen meer luchtwaardig. Ik vraag me af of, gezien de onstabiele situatie in Libië, er überhaupt daar nog wel een vliegtuig luchtwaardig is…
Het is regelmatig omstreden geweest als het gaat om leveringen van technisch hoogwaardige goederen aan Libië. Zo herinner ik dat, toen ik begin jaren ’90 voor een toeleverancier van Fokker werkte, er een aantal Fokker 50’s klaar stonden in hal 73 om naar Tripoli te worden afgeleverd. Uiteindelijk is deze exportorder niet doorgegaan en zijn de toestellen bij andere maatschappijen terecht gekomen.
Eén plaatje was voorbestemd om naar Libië af te reizen. De prefix voor het land 5A- is al ingevuld. Ook de eerste drie cijfers van het constructienummer zijn al ingegraveerd, te weten 105. Het adres van Libyan Arab Airlines is eveneens al ingevuld. Volgens mij kan het betekenen, gezien de constructienummers, dat deze plaatjes bestemd waren voor één van de volgende toestellen aan Libyan Arab Airlines geleverd in 1975:
5A-DBO c/n 10513
5A-DBP c/n 10515
5A-DBR c/n 10517
5A-DBS c/n 10519
5A-DBT c/n 10521
of de geleverde toestellen in 1979:
5A-DDU c/n 10586
5A-DDU c/n 10588

Het tweede typeplaatje heeft minder aanknopingspunten. Wel staat er als naam Fokker-VFW op genoemd. Van 1969 tot 1980 was Fokker een samenwerking aangegaan met VFW. Het plaatje moet dan ook uit die tijd dateren. Het zal daarom bedoeld zijn voor een F-27 Friendship of een F-28 Fellowship.Al met al voor mij leuke items over de luchtvaart om te verzamelen! Als je hier meer over weet te vertellen houd ik me aanbevolen.

Geef een reactie