Sportvliegtuigen

In the Picture: HB-HOJ Dätwyler MD-3-160 Swiss Trainer

HB-HOJ Dätwyler MD-3-160 Swiss Trainer Biel Kappelen (CH) 15 aug 2009
HB-HOJ Dätwyler MD-3-160 Swiss Trainer Biel Kappelen (CH) 15 aug 2009

Reg: HB-HOJ
Type: Dätwyler MD-3-160 Swiss Trainer
Constructienr: 002
Eigenaar: MDC Max Daetwyler AG / Flugsportgruppe Bleienbach
Locatie: Biel Kappelen (CH), 15 aug 2009
Bijzonderheden: Een opmerkelijke Zwitser deze keer. De HB-HOJ, een Dätwyler MD-3-160 Swiss Trainer. Dit is het tweede prototype van dit toestel. Het Zwitserse bedrijf Däwtyler heeft dit trainingstoestel in de jaren ’80 en begin ’90 ontwikkeld. De eerste ontwerpschetsen dateren al uit 1968. Van dit toestel zijn twee prototypes gemaakt (HB-HOH en HB-HOJ) en drie  productietoestellen (HB-HNA/B/C). Daarna is zijn de productie-rechten in 1993 verhuisd in naar Maleisië, naar SME Aviation. Daar heeft men 60 toestellen gebouwd voor de Malaysian Airforce en nog eens aanvullend 20 stuks voor de Indonesische staat, als opleidingstoestel.

HB-HOJ Dätwyler MD-3-160 Swiss Trainer Biel Kappelen (CH) 15 aug 2009
HB-HOJ Dätwyler MD-3-160 Swiss Trainer Biel Kappelen (CH) 15 aug 2009

Het toestel heeft een bijzondere wijze van constructie. Het bestaat uit composietmaterialen en uit een aantal vliegtuigdelen die identiek zijn en daardoor uitwisselbaar. Het onderhoud is daardoor eenvoudig. Zo zijn de 2 rolroeren, de 2 hoogteroeren, de 4 delen van de flaps en het richtingsroer nagenoeg identiek en uitwisselbaar. Ook het verticale staartvin is gelijk aan de horizontale staartvlakken. Zelfs de grootste delen van de linker vleugel zijn identiek aan de rechtervleugel. Verder is de cockpit voorzien van veel glas. Een behoorlijk bijzonder ontwerp dus. Daarnaast is het toestel fully aerobatic, dat wil zeggen dat er kunstvluchten (loopings, rolls etc.) mee uitgevoerd mogen worden.
Ik kwam dit toestel in 2009 tegen op een fly-in op het kleine vliegveldje Biel Kappelen in het westen van Zwitserland.
Op het toestel staat vermeld dat het een luchtvaartrecord in de klasse C1C heeft gevestigd. Wat dit record inhoudt heb ik helaas niet kunnen achterhalen. Iemand een idee?

HB-HOJ Dätwyler MD-3-160 Swiss Trainer Biel Kappelen (CH) 15 aug 2009
HB-HOJ Dätwyler MD-3-160 Swiss Trainer Biel Kappelen (CH) 15 aug 2009

Geef een reactie