Sportvliegtuigen

In the Picture: PH-OTB Pilatus PC-6 Porter

PH-OTB Pilatus PC-6 Porter, Hilversum 1987
PH-OTB Pilatus PC-6 Porter, Hilversum 1987

Reg: PH-OTB
Type: Pilatus PC-6/H2 Porter
Constructienr: 518
Eigenaar: Paraclub Icarus, Hilversum
Locatie: Hilversum, ’84 – ’87
Bijzonderheden: Nog een Pilatus Porter voor de verandering deze keer en wel een oude dame. Deze Porter werd in 1961 gebouwd en vliegt, nu na 50 jaar, nog steeds.
De PH-OTB is in 1961 afgeleverd aan KLM Aerocarto. In 1969 volgde het zusje, de PH-OTE. De Porters werden gebruikt voor het maken van luchtfoto’s. De kisten hadden een apart fotoluik in de bodem en een groter raam aan de linker zijde om camera’s door te steken.
Van 1972 tot en met 1996 heeft de PH-OTB trouw gediend als parakist bij Paraclub Icarus op vliegveld Hilversum. Aanvankelijk werd gevlogen in de oude KLM-kleuren, maar in 1987 werd een aangepast kleurenschema aangebracht.
Het bijzondere van deze Porter is dat het geen turbo Porter is met een turbine-motor, maar nog met een conventionele verbrandingsmotor. Daar vliegen er tegenwoordig niet veel, of zelfs geen een, meer van.
Deze Porter vliegt nog wel. Het is inmiddels de oudste nog operationele Porter. Na zijn klusjes in Nederland is het toestel nu para’s naar boven aan het slueren in Frankrijk, als F-GMVS. Helaas is de motor nu vervangen door een turbine-motor en heeft deze kist nu ook een lange neus.

PH-OTB Pilatus PC-6 Porter, Hilversum 1987
PH-OTB Pilatus PC-6 Porter, Hilversum 1987
PH-OTB Pilatus PC-6 Porter, Hilversum 1987
PH-OTB Pilatus PC-6 Porter, Hilversum 1987

Op de onderstaande foto is te zien hoe de PH-OTB gevlogen heeft bij KLM Aerocarto en in de begin-jaren bij Icarus. Het is het kleurenschema van de KLM uit de jaren ’60.

PH-OTB Pilatus PC-6 Porter, Hilversum 1984
PH-OTB Pilatus PC-6 Porter, Hilversum 1984

Geef een reactie