N688GR North American T-28C Trojan crashed tijdens vliegshow

N688GR North American T-28C Trojan, Oshkosh juli 2011
N688GR North American T-28C Trojan, Oshkosh juli 2011

Op zaterdag 17 september 2011 is tijdens de vliegshow “Thunder over the Blue Ridge” in Martinsburg in West Virginia is de N688GR, een T-28C Trojan, neergestort. De piloot is hierbij helaas om het leven gekomen.
Het toestel uit 1958 maakte deel uit van het demonstratieteam “The Trojan Horseman”. Dit team vliegt met een formatie van zes T-28’s.

"The Trojan Horseman", Oshkosh juli 2011
“The Trojan Horseman”, Oshkosh juli 2011

Tijdens hun show vliegen op een gegeven moment twee toestellen op elkaar af. Afgelopen zaterdag maakte het ongelukkige toestel een slow-roll na de passage van het tegenovergesteld vliegende toestel. Hierbij dook het toestel de grond in en explodeerde. Dit alles gebeurde op ruime afstand van het publiek, zodat er geen verdere slachtoffers waren.
The Trojan Horseman, inclusief het nu verongelukte toestel, heb ik mogen zien optreden tijdens de AirVenture 2011 op Oshkosh afgeloen zomer.
De T-28 is momenteel een populair vliegtuig van warbird-bezitters. Dit na-oorlogse opleidingstoestel is ook regelmatig in Europa te bewonderen. Zo staan er momenteel drie exemplaren op Antwerpen gebaseerd en vliegen er een aantal in Frankrijk en Engeland.
Het was een bijzonder slecht weekend voor de vliegshow-wereld. Een dag eerder namelijk stortte een gemodificeerde P-51 Mustang op Reno tijdens de Air-Races in het publiek. Naast de piloot waren hier maar liefst 8 doden in het publiek te betreuren. Een aantal van de meer dan 50 gewonden ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.
Nu zijn Air-Races compleet iets anders dan een reguliere vliegshow, maar toch verwacht ik dat deze ongelukken, die binnen 24 uur na elkaar plaatsvonden, de discussie over veiligheid bij luchtvaartevenementen zal doen opleven.
Er kan naar mijn mening niet genoeg over veiligheid nagedacht worden. Al is er de afgelopen decennia al veel ten goede veranderd tijdens luchtvaartevenementen op gebied van regelgeving en veiligheid. Hierdoor zijn al stappen gemaakt als niet over het publiek vliegen en het aanhouden van een display-lijn op veilige afstand van de toeschouwers.
Laten we hopen dat dergelijke zware ongelukken in de toekomst vermeden kunnen worden en dat iedereen zorgeloos van een vliegshow kan blijven genieten.

N688GR North Ameircan T-28C Trojan, Oshkosh juli 2011
N688GR North American T-28C Trojan, Oshkosh juli 2011

Geef een reactie