In the Picture: Bleriot XI replica van EAA Museum Oshkosh

Bleriot XI replica
Bleriot XI replica

Reg: –
Type: Bleriot XI Replica
Constructienr: 
Eigenaar: EAA Museum, Oshkosh
Locatie: Oshkosh AirVenture 2011
Bijzonderheden: In 2006 is men is Oshkosh begonnen om van scratch af aan een Bleriot XI replica te bouwen. Dit kwam omdat men van mening was dat het EAA Museum op Oshkosh een Bleriot XI in de collectie zou moeten hebben. Het toestel is erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de luchtvaart. Een orgineel exemplaar was niet voorhanden of niet betaalbaar, dus werd besloten er zelf een te bouwen.
Voor het bouwen was men op zoek gegaan naar zo origineel mogelijke bouwtekeningen. Dat was niet eenvoudig. De originele tekeningen zijn naar verluid verloren in de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk hebben de bouwers aan de hand van tekeningen die in een Duits autoblad stonden uit 1911 het toestel gebouwd, al waren die niet comleet.
Meet veel creativiteit werd het toestel vervaardigd. Zo werden voor de wielen oude exemplaren van een sulky gebruikt. In Frankrijk werd een orginele motor gevonden en uitgeruild. Wat verder aan materiaal en constructies niet meer voorhanden was, werd opnieuw gemaakt.
Het toestel heeft in 2011 een klein stukje gevlogen, vanaf een grasbaantje op Oshkosh. Het toestel zal deel gaan uitmaken van het aldaar gevestigde EAA-museum. Of het vaker zal vliegen? Ik denk van niet…
De beschildering is die van de Bleriot waarmee voor het eerst in1911 in de VS post werd rond gevlogen. Nu 100 jaar geleden werd het mogelijk om vele malen sneller dan nu post over lange afstanden te transporteren. Dit is aardig uit de hand gelopen, getuige de vele dagelijkse vrachtvluchten van bedrijven als TNT Express, DHL en FedEx over de hele wereld.

Geef een reactie