SportvliegtuigenUltralightsWatervliegtuigen

In the Picture: PH-2T2 S.M.A.N. Pétrel Amphibie (Texel, 1997)

PH-2T2 S.M.A.N. Pétrel (Texel, 1997)
PH-2T2 S.M.A.N. Pétrel (Texel, 1997)

Reg: PH-2T2
Type: S.M.A.N. Pétrel
Constructienr: O 55
Eigenaar: D. de Leeuw
Locatie: Texel, 1997
Bijzonderheden: Dit toestelletje doet me een beetje denken aan een badeendje. De Pétrel is ontworpen door de Fransman Claude Tisserand in 1987. S.M.A.N. staat voor Société Morbihannaise d’Aéro-Navigation. Deze dubbeldekker kan zowel vanaf land en water opereren. Met de registratie PH-2T2 valt de Pétrel onder de categorie ultralights. In 1995 is het toestel ingeschreven en in 2006 is het bewijs van luchtwaardigheid vervallen. Later, in 2007, is het toestel opnieuw in het Nederlandse register ingeschreven. Nu op naam van een nieuwe eigenaar en als PH-NAT. Dat is een reguliere registratie. Kennelijk was er iets veranderd, waardoor het niet meer als ultralight werd aangemerkt. Uiteindelijk is dit vogeltje in 2010 begonnen aan een wel hele grote vogeltrek. Het toestel is namelijk verkocht naar New Zeeland. Jammer, want het was best een opvallend toestelletje en er vliegen maar weinig watervliegtuigen in Nederland.
De foto is gemaakt op Texel. Zoals je kunt zien is het toestel niet helemaal in evenwicht, het neuswiel raakt de grond niet. Dat komt omdat de motor achter het zwaartepunt gemonteerd is. Dit probleempje wordt verholpen als er één of twee personen in het toestel zitten, dan is het gewicht weer goed verdeeld.

Geef een reactie