MuseumOld TimersSportvliegtuigenTwins

In the Picture: G-ACYR De Havilland DH-89 Dragon Rapid met een rol in de Spaanse burgeroorlog

G-ACYR D.H.89 Dragon Rapide (Olley Air Services Ltd)
G-ACYR D.H.89 Dragon Rapide (Olley Air Services Ltd)

Reg: G-ACYR
Type: De Havilland DH-89 Dragon Rapide
Constructienr: 6261
Eigenaar: Museo del Aire de Madrid
Locatie: Museo del Aire de Madrid, Cuatro Vientos, Madrid, 24 november 2011
Bijzonderheden: Deze fraaie Dragon Rapid van Olley Air heeft in 1936 gezorgd dat hij een plekje in de Spaanse geschiedenisboeken heeft gekregen. Op 11 juli 1936 vertrok namelijk piloot Cecil Bebb met dit toestel vanuit Croydon Airport bij Londen, Engeland naar de Canarische Eilanden. Bebb was lid van de MI6, de Britse geheime dienst. Zijn doel was om Generaal Francisco Franco daar op te halen. Franco was hier opgeborgen door de toenmalige regering van de 2e Republiek van Spanje. Het gezag in Madrid zag hem als gevaar voor de regering. Een Spaans vliegtuig dat die kant op zou vliegen zou argwaan gewekt hebben, een Brits vliegtuig niet. Het vliegtuig heeft Franco naar de Spaanse kolonie in het noorden van Marokko gebracht, naar Tetuán. Van daar uit heeft Franco de Spaanse burgeroorlog o.a. met hulp van Marokkaanse troepen, geleid.

G-ACYR D.H.89 Dragon Rapide (Olley Air Services Ltd)
G-ACYR D.H.89 Dragon Rapide (Olley Air Services Ltd)

De G-ACYR is na de Tweede Wereld Oorlog aan Franco aangeboden en het mooie, met linnen bespannen, reisvliegtuig is tegenwoordig te vinden in de collectie van het Museo del Aire in Madrid.
In 1970 is de Piloot Cecil Bebb als dank in Spanje geëerd met een hoge onderscheiding voor zijn daad. Het is nooit geheel duidelijk geworden wie nu de opdrachtgever van deze vlucht is geweest en of de Britse regering hiervan op de hoogte was.

Geef een reactie