Old TimersSportvliegtuigen

In the picture: SP-CGK PZL101A Gawron op Opole (Polen)

20120106-123546.jpg

Reg.: SP-CGK
Type: PZL-101A Gawron
Constructienummer: 96190
Eigenaar: ?
Locatie: Opole Polska Nowa Wieś (EPOP), 4 januari 2012
Bijzonderheden: De PZL-101A Gawron is ontwikkeld uit de Yak 12M. Dit was een Russisch vliegtuig, voor veel doeleinden gebruikt. De Poolse fabriek PZL heeft hier een aantal aanpassingen op toegepast en heeft er vanaf begin jaren ’60 in totaal 325 gebouwd. De meeste hebben hun weg in de landen van Oost Europa gevonden en paar zijn er in Oostenrijk terecht gekomen.
Op de foto is de dubbele vleugel-voorrand goed te zien. Deze zorgt er voor dat het toestel van zeer korte start- en landingsbanen kan opereren. Het toestel werd o.a. Gebruikt voor het besproeien van gewassen.
De SP-CGK kwam ik tegen in een hangaar in Opole en is gebouwd tussen 1962 en 1965. Opole ligt iets ten zuiden van Wroclaw, in de Zuidwesthoek van Polen. Het is een grasveld met een flink grote hangaar. De best Engels sprekende Pool wilde mij graag de daar aanwezige toestellen in laten zien. Uiteraard heb ik daar dankbaar gebruik van gemaakt, getuige deze foto.

Geef een reactie