In the Picture: PH-UNX Cameron Unox-110, een winterse special shape ballon

PH-UNX Cameron Unox-110 (Oldenzaal 1998)
PH-UNX Cameron Unox-110 (Oldenzaal 1998)

Reg: PH-UNX
Type: Cameron Unox-110
Constructienr: 4323
Eigenaar: Dutch Ballooning, Amersfoort
Locatie: Twente Ballooning, Oldenzaal augustus 1998
Bijzonderheden: Vooruit, het is vandaag nog een beetje winter. Daarom maar een toepasselijke ballon, een ijsmuts van Unox. Deze special shape werd gevaren door het bedrijf Dutch Ballooing uit Amersfoort. Zij beheerden meerdere ballonnen met reclame van merken van het voedingsmiddelenconcern Unilever. Unox is daar ook een merk van.
De ballon is in 2010 uit het register verdewenen.

PH-UNX Cameron Unox-110 (Gemert 2002) met piloot B.J. Floor
PH-UNX Cameron Unox-110 (Gemert 2002) met piloot B.J. Floor

Op het moment dat ik de bovenste foto maakte wist ik nog niet dat ik een paar jaar later zelf in de gelegenheid was om met deze ballon te varen. Een aantal maal heb ik voor Dutch Ballooning hun passagiers met deze special shape mogen vervoeren.
De ballon was een relatief makkelijk te varen special shape. Enige bijzonderheid was een kleine parachute boven in het pompoenetje in de ballon. Bij een normale ballon is deze veel groter en kun je bij de landing daar snel de warme lucht uit laten ontsnappen om tot stilstand te komen. Dat kon met de ijsmuts dus niet. Om toch snel bij de landing de warme lucht kwijt te raken was er een zogenaamde scheurbaan aan de zijkant van de ballon aangebracht, die kort na de landing opengetrokken kon worden. Dat was dan wel een definitieve oplossing. Eenmaal de scheurbaan open, dan kon de ballon op dat moment niet meer verder varen.
Leuk detail, regelmatig krijgen de passagiers bij een ballonvaart een petje mee, als reclame, maar ook tegen de warmte van de branders. Bij deze ballon was dat natuurlijk de al om bekende Unox-ijsmuts. Lekker in de winter, wel een beetje warm in de zomer!

Geef een reactie