HomebuiltSportvliegtuigen

In the Picture: G-AYSH Taylor JT-1 Monoplane, eerste na-oorlogse Britse home-build.

G-AYSH Taylor JT-1 Monoplane (Keiheuvel 1993)
G-AYSH Taylor JT-1 Monoplane (Keiheuvel 1993)

Reg: G-AYSH
Type: Taylor JT-1 Monoplane
Constructienr: PFA 1413
Eigenaar: Chris Lodge
Locatie: Keiheuvel (B) 1993
Bijzonderheden: In de jaren ’50 ontwierp de Brit J.F. Taylor zijn JT-1 Monoplane. Het gold in die tijd voor het eerste naoorlogse zelfbouw project. Het model maakte in 1959 zijn eerste vlucht. Inmiddels zijn er rond de 110 kits van dit type in elkaar gezet.
De constructie werd zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat het door personen met gemiddelde sleutelvaardigheden in elkaar gezet kon worden. Als motor werd de VW-kever motor gekozen. Ook weer omdat deze makkelijk te onderhouden is.

G-AYSH Taylor JT-1 Monoplane (Keiheuvel 1993)
G-AYSH Taylor JT-1 Monoplane (Keiheuvel 1993)

De betreffende G-AYSH is in 1973 gebouwd door Chris Lodge en vliegt naar mijn weten nog steeds.
Wel is het toestel in maart 1990 bij een landingsincident betrokken geweest. Een ongevalsrapport is hier te lezen: Taylor Monoplane, G-AYSH 05-90
In het begin heeft het toestel gevlogen met een wit beige kleurenschema. Het huidige schema doet militair aan, met invasiestrepen uit de Tweede Wereldoorlog op de romp. Al met al een leuke verschijning.

Geef een reactie