AirlinersMilitair

In the Picture: OO-TAY BAe 146-200QC opgeroepen voor militaire dienst.

OO-TAY BAe 146-200QC Royal Air Force
OO-TAY BAe 146-200QC Royal Air Force

Reg.: OO-TAY
Type: British Aerospace 146-200QC
Constructienr.: E2211
Eigenaar: TNT Airways / Royal Air Force
Locatie: Lelystad, 19 maart 2012
Bijzonderheden: Begin januari 2012 was de Royal Air Force dringend op zoek naar een snelle uitbreiding van hun transportcapaciteit. Er was op korte termijn behoefte aan twee BAe 146-200 toestellen in een Quick Change (QC) uitvoering.
De Quick Change serie is in staat om te wisselen tussen een passagiersuitvoering en een vrachtuitvoering. Daarnaast is bij de vrachtuitvoering een systeem aanwezig om in 30 minuten het toestel te ontladen.
Men heeft de toestellen nodig voor de bevoorrading van de troepen in Afghanistan. De BAe 146’s moeten een aanvulling vormen op de C-130K Hercules toestellen, waarvan er een aantal uitgefaseerd worden en de nog niet afgeleverde nieuwe Airbus A400M toestellen.
Nu zijn er ooit maar 5 van het gewenste type gebouwd, dus de markt is dan beperkt. Er vliegen er drie in Engeland bij Titan Airways, de G-ZAPK/N/O. De andere twee vliegen in België, voor de pakejesvervoerder TNT Airways, te weten OO-TAY en OO-TAZ. En laat TNT nou net van de toestellen af willen!

OO-TAY BAe 146-200QC Royal Air Force (met extra beenruimte voor lange piloten...!)
OO-TAY BAe 146-200QC Royal Air Force (met extra beenruimte voor lange piloten…!)

Het Britse ministerie van Defensie heeft een vaste prijs geboden van 3 mln. Pond per toestel.
Kennelijk is de deal rondgekomen. Op 5 maart 2012 verscheen de OO-TAY op Lelystad in zijn Oranje/Witte bezorgers-uniform. Het toestel is bij QAPS gespoten in de grijze kleuren van de Royal Air Force. Die klus was op maandag 19 maart geklaard. Het toestel werd toen in een mooi voorjaarszonnetje naar buiten gereden, nog wel met zijn Belgische registratie. De Engelse registratie ZE707 was nog afgeplakt.

OO-TAY BAe 146-200QC Royal Air Force (registratie ZE707 nog afgeplakt)
OO-TAY BAe 146-200QC Royal Air Force (registratie ZE707 nog afgeplakt)

Daarmee heeft deze kist, uit september 1993, een derde nationaliteit gekregen. Voordat het toestel namelijk met de pakjes van TNT in de weer ging heeft het toestel van 1993 tot januari 2006 in Frankrijk (Air Jet / Ciao Fly / Axis Airways) gevlogen als F-GOMA.
Voordat dit toestel de troepen in Afghanistan kan bedienen zal het nog aangepast worden om op het oorlogsveld te kunnen dienen. O.a. een systeem om te waarschuwen tegen inkomende raketten hoort daar bij. Met deze en andere aanpassingen kan de militaire-diensttijd van deze kist beginnen.
De Royal Air Force gebruikt momenteel overigens slechts twee andere BAe 146 en wel voor vervoer van leden van het Koninklijk huis in Engeland.

OO-TAY BAe 146-200QC Royal Air Force
OO-TAY BAe 146-200QC Royal Air Force

.

Geef een reactie