HeteluchtballonnenSpecial Shapes

In the Picture: G-BNFK ‘t is Pasen, dus een ei hoort erbij!

G-BNFK Cameron 89 Egg (Mersch, Lux 1988)
G-BNFK Cameron 89 Egg (Mersch, Lux 1988)

Reg.: G-BNFK
Type: Cameron Egg 89
Constructienr.: 1436
Eigenaar: Forbes Europe Inc.
Locatie: Mersch, Luxemburg, 1988
Bijzonderheden: Aangezien het Pasen is mag een ei niet ontbreken op deze site dacht ik zo. Afgebeeld is een special shape ballon in de vorm van een ei. Het betreft een zogenaamd Fabergé ei. Het is een kopie van een ei dat eigendom was van de inmiddels overleden Malcom Forbes. Dit was de steenrijke uitgever van het tijdschrift Forbes Magazine. In dit blad wordt o.a. jaarlijks een lijst gepubliceerd van de meest rijke personen op aarde. Een soort internationale Quote 500 zeg maar.
Malcom Forbes was bezeten van luchtballonnen en spaarde Fabergé eieren. Hij liet ieder jaar wel een special shape ballon maken door Don Cameron, de Engelse ballonfabrikant uit Bristol. Zo heeft hij ooit een sfinx, een kasteel, een Harley Davidson motor, een Japanse pagode, een Turkse sultan, een olifant en nog meer vormen om laten zetten in een heuse luchtballon. En dus ook dit reuze Fabergé ei.
Al vanaf midden jaren ’60 spaarde Forbes Fabergé eieren. Dit waren porseleinen eieren die door de Russische Tsaren besteld werden bij Peter Carl Fabergé. Het eerste ei gaf Tsaar Alexander III aan zijn vrouw Maria Fedorovna, ter gelegenheid van hun 20 jarig huwelijk. Het ei werd op 1e Paasdag 1885 aan haar aangeboden. Vanaf dan kreeg zij ieder jaar een bijzonder ei aangeboden, gemaakt door Fabergé.

Fabergé ei, model voor G-BNFK
Fabergé ei, model voor G-BNFK

Toen de Tsaar in 1894 plots stierf werd zijn jonge zoon Nicolas II de nieuwe Tsaar. Omdat hij zichzelf erg jong vond besloot hij om zeveel mogelik alles te blijven doen wat zijn vader ook deed. Dus voor zijn moeder bleef hij ieder jaar een ei verzorgen. Tegelijk gaf hij zijn nieuwe vrouw, Alexandra Fedorovna, ook een ei met Pasen.
Na de Russische revolutie is de collectie eieren verspreid geraakt. Een aantal zijn in het Kremlin terecht gekomen, maar bijzonder genoeg de grootste collectie (14 stuks) was indertijd in handen van de eerder genoemde Malcom Forbes.
Na het overlijden van Forbes is de collectie in 2004 voor het grootste deel overgekocht door de rijke Rus Viktor Vekselberg. Hier was een bedrag tussen de $90 en $120 miljoen dollar mee gemoeid.
De Fabergé eieren zijn door hun schoonheid en zeldzaamheid wel de meest begeerlijke paaseieren ter wereld te nomen.
Het ei dat model gestaan heeft voor de ballon is genaamd Rozenknop. In het ei zit namelijk een gouden rozenknop. Dit ei is in 1895 gemaakt voor Alexandra Fedorovna. De ballon is gebouwd in 1987 en is inmiddels niet meer luchtwaardig.

Geef een reactie