Warbirds

In the Picture: The three Dutch Mus(tang)keteers!

PH-PSI North American P-51D (Seppe 4 september 2010)
PH-PSI North American P-51D (Seppe 4 september 2010)
Reg.: PH-PSI
Type: North American P-51D Mustang
Constructienr.: 122-40965
Eigenaar: Vliegbedrijf Tom van der Meulen, Oostwold Scheemda
Locatie: Seppe, 4 september 2010
PH-VDF North American P-51D Mustang (Oostwold 13 juni 2011)
PH-VDF North American P-51D Mustang (Oostwold 13 juni 2011)
Reg.: PH-VDF
Type: North American TF-P-51D-25NA Mustang
Constructienr.: 122-39381
Eigenaar: J.W. van der Flier, Antwerpen
Locatie: Oostwold, 13 juni 2011
PH-JAT North American P-51D-NA Mustang (7 april 2012 Lelystad)
PH-JAT North American P-51D-NA Mustang (7 april 2012 Lelystad)

Reg.: PH-JAT
Type: North American P-51D-NA Mustang
Constructienr.: 122-41463
Eigenaar: Stichting Vroege Vogels, Lelystad
Locatie: Lelystad, 7 april 2012
Bijzonderheden: Deze keer een drieluik in de categorie “In the Picture”. Sinds kort zijn er in Nederland maar liefst 3 North American P-51 Mustangs ingeschreven in het luchtvaartregister. Te weten: PH-PSI “Damn Yankee”, PH-VDF “Scat VII” en PH-JAT “Trusty Rusty”. Voor een klein landje als Nederland een prachtig aantal. Een luchtwaardige Mustang is tegenwoordig miljoenen waard. Des te mooier om daarbij te realiseren dat er in Nederland voldoende mensen en middelen zijn om dit vliegend cultuurgoed in ons luchtruim in stand te houden.
Gelukkig is het aantal “warbirds” in Nederland de laatste jaren aardig toegenomen. Zo is er (in de categorie “het zwaardere werk”) een Spitfire, een B25 Mitchell en een Catalina vliegboot ingeschreven. Begin jaren ’80, toen ik met mijn luchtvaarthobby begon, was zoiets ondenkbaar in Nederland, laat staan dat zo’n toestel een Nederlandse registratie mee kreeg.
Momenteel heeft de PH-JAT nog te kampen met een weerspannige verstelbare propeller. Hopelijk is deze snel gerepareerd, zodat het toestel de lucht in kan.
De drie Mustangs staan wel een beetje verspreid uit elkaar gebaseerd. De PH-PSI heeft Oostwold, in het hoge noorden bij Groningen als thuisbasis, de PH-JAT hoort thuis op Lelystad en de PH-VDF staat op de luchthaven van Antwerpen gestationeerd.
Ik hoop werkelijk dat de eigenaren van deze mooie kisten binnenkort eens bij elkaar op de koffie gaan, zodat er een formatievlucht gemaakt kan worden. Als er bij die gelegenheid nog een fotograaf gezocht worden om dit vast te leggen, laat het me weten, ik sta paraat! 😉
Voor de volledigheid nog even een plaatje van een vierde, in Nederland aanwezige, Mustang. Dit is de H-307 die momenteel in het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg staat. Deze kist heeft voorheen dienst gedaan bij de Koninklijke Luchtmacht.

H-307 North American P-51D/P-51K Mustang (Soesterberg, 3 april 2011)
H-307 North American P-51D/P-51K Mustang (Soesterberg, 3 april 2011)

Geef een reactie