In the Picture: D-EDKF Akaflieg München Mu-30 voor slepen en kunstvliegen

D-EKDF Akaflieg München Mu-30 Schlacro
D-EKDF Akaflieg München Mu-30 Schlacro

Reg.: D-EKDF
Type: Akaflieg München Mü-30 Schlacro
Constructienr.: v-1
Eigenaar: ?
Locatie: Hahnweide (D), 3 september 2011
Bijzonderheden: In München is een gezelschap genaamd Akaflieg. Hierin zijn hogeschoolstudenten verzameld die een passie voor vliegtuigen hebben. Dit gezelschap heeft in 1985 de Mü-30 ontworpen. Het toestel is bedoeld voor kunstvliegen en voor het opslepen van zweefvliegtuigen. Vandaar de naam Schlacro. Dit staat voor SCHL(epp)  en ACRO(batic). Men kwam er namelijk achter dat voor beide activiteiten eigenlijk dezelfde specificaties van een vliegtuig benodigd waren. Voor beide functies heb je een sterke motor nodig en een wendbaar vliegtuig dat ook bij lage snelheden goed bestuurbaar is.
Aanvankelijk werd door Porsche een motor beschikbaar gesteld voor het toestel, maar toen de autofabriek de ontwikkeling van die motor stopzette moest men op zoek naar een andere geschikte motor. Die werd gevonden in de vorm van een Lycoming motor van 300pk. Het toestel kreeg een vier-bladige prop. Pas is 2000 werd de eerste vlucht met de D-EKDF gemaakt. Tot 2003 werden diverse proefvluchten gemaakt. De koeling van de motor gaf in die tijd dermate veel problemen dat de luchtinlaat en uitlaat opnieuw geconstrueerd moest worden. Pas in 2007 werden vluchten met dit unieke toestel hervat. Inmiddels is het toestel luchtwaardig en gecertificeerd.
De D-EKDF is op de foto te zien op Hahnweide. Op dit veld is iedere twee jaar een mooi evenement in het najaar. Beslist de moeite waar om in 2012 alvast in je agenda te zetten!

Geef een reactie