5-8 juli 2012 Scalaria Air Challenge, Waterplanes at the Wolfgangsee (Aut)

D-CIDO Dornier Do-24ATT
D-CIDO Dornier Do-24ATT

Van 6 t/m 8 juli 2012 werd door Scalaria de Air Challenge 2012 georganiseerd. Dit bedrijf, gespecialiseerd in het faciliteren van bedrijfsevents, productlanceringen, speciale meetings e.d. organiseert dit evenement sinds 2005. Hoofdzaak hierbij zijn watervliegtuigen. Vanuit Sankt Wolfgang, aan de Wolfgansee, zijn een paar dagen tal van watervliegtuigen te bewonderen. Dit jaar waren er 18 te tellen, met als meest bijzondere exemplaren de unieke Dornier Do-24ATT, D-CIDO en de N28V een replica van een Sikorsky S-38.

N314M American Champion 8GCBC Scout
N314M American Champion 8GCBC Scout

Een aantal kisten waren al aangekomen op donderdag, maar de meeste verschenen op het water op vrijdag. In de loop van zondag vertrokken de meesten weer.
Het evenement zelf speelt zich voornamelijk af op vrijdag- en zaterdagmiddag en -avond. Wat opvallt is dat alles redelijk ongestructureert verloopt, zonder een duidelijk programma voor het publiek.

NC31068 Piper J3C-65 Cub
NC31068 Piper J3C-65 Cub

Tussen de watervliegtuigen door verschijnen er ook “gewone” vliegtuigen boven de Wolfgansee. Veel daarvan komen uit de stal van Red Bull, the Flying Bulls, die op Salzburg thuis horen. Zo kwam op vrijdag en zaterdag hun DC-6 even langs voor een paar passes.
Op een grasveldje vlakbij het publieksterrein strijken een aantal heli’s neer die voor opnames gebruikt worden of die de nodige VIPS komen brengen.

HA-EKS Antonov An-2
HA-EKS Antonov An-2

Binnen Europa zijn evenementen met watervliegtuigen van deze omvang op één hand te tellen. Een unieke gebeurtenis daarom. Naar mijn idee heeft dit de nodige fraaie plaatjes opgeleverd. Die zijn natuurlijk te vinden op de fotopagina van AirOnline.nl onder Oostenrijk.

N996DM Douglas DC-6B Flying Bulls
N996DM Douglas DC-6B Flying Bulls

Geef een reactie