Twins

In the Picture: PH-RLY Cessna 402B, toeren voor de Tour de France

PH-RLY Cessna 402B Businessliner
PH-RLY Cessna 402B Businessliner

Reg.: PH-RLY
Type: Cessna 402B Businessliner
Constructienr.: 402B1231
Eigenaar: Heli Holland Holding BV
Locatie: Lelystad, 29 juni 2012
Bijzonderheden: Met alleen morgen nog een etappe naar Parijs leek het mij wel leuk om even aandacht aan de Tour de France te besteden. In the Picture staat deze keer het verbindingsvliegtuig dat de NOS met Radio Tour de France gebruikt om de luisteraars in Nederland bij te praten over de verrichtingen van de renners. Met deze twin voert de NOS vluchten uit tijdens de wedstrijd en verzorgt zo de verbinding tussen de verslaggevers op de motoren in het peloton en Hilversum. Op zo’n 14.000 voet hangt dit toestel, bij goed weer, een paar uur boven de koers en is daarvoor uitgerust met verbindingsapparatuur en antennes. Voor het optimale bereik moeten de antennes zo verticaal mogelijk hangen en dus mag er, als er een live verslag gedaan wordt, even geen bochtje gemaakt worden.
Een leuk radioverslag van de NOS dit jaar geeft een goed beeld hoe het er aan toegaat, ver boven de koers. Het geeft mooi weer wat er allemaal bij komt kijken om de luisteraars op de hoogte te houden, iets waar je niet altijd bij stil staat aan de andere kant van het radiotoestel.
Deze Cessna 402 wordt geëxploiteerd door Heli-Holland, een bedrijf dat voornamelijk met helikopters in de weer is, onder andere ook voor radio en TV-uitzendingen. Het toestel heeft voorheen gevlogen in Portugal als CS-AZW, voordat het in 2008 naar Nederland kwam. Als getuige staat op het neuswieldeurtje nog ZW van de voormalige registratie.
Al vele jaren voert de NOS verbindingsvluchten uit. Al in de jaren ’70 en ’80 vloog men met een eigen toestel, de PH-NOS, een Cessna 337 Skymaster voor dit doel.
Het interessante radioverslag over dit verbindingsvliegtuig is HIER te beluisteren.

Geef een reactie