28/07/2012 Leaseweb Texel Airshow, mooi weer, mooi vliegwerk!

3x Harvard 1x Beech D18
3x Harvard 1x Beech D18

Met de PH-HCW, een Cessna 172M (alweer uit 1973) ben ik met Hans en Luc naar Texel gevlogen waar voor het eerst sinds 5 jaar een vliegshow werd gehouden. Mooie gelegenheid omdat het veld dit jaar in juni 75 jaar bestaat. Om dat te vieren is er ook een leuk boekwerkje uitgekomen over de geschiedenis van dit mooie grasveld.

F-AZXJ Hawker Sea Fury FB.11
F-AZXJ Hawker Sea Fury FB.11

Noodgedwongen moest de vliegshow een jaar op zich laten wachten, omdat de uitwijkhaven Den Helder, vorig jaar een renovatie van de startbaan had gepland in de zomer.
We hadden een slottijd van 11:04 locale tijd. Dat hebben we op 5 minuten na gehaald. Inmiddels waren er al diverse sportkisten uit heel Nederland neergestreken en tot 12:30 uur zouden er nog vele volgen, in totaal tuim 250 bezoekende kisten.

G-BWGL / N-321 Hawker Hunter T8C en J-015 F-16A RNLAF
G-BWGL / N-321 Hawker Hunter T8C en J-015 F-16A RNLAF

De vliegshow beloofde veel goeds, met een aantal hoogtepunten. Toch kon het aangekondigde programma niet in zijn geheel volgens het boekje worden afgewikkeld. Door pech, slecht weer of helaas zelfs crashen van een toestel moeten een aantal aangekondigde deelnemenrs het af laten weten.
Toch was er genoeg opmerkeijks te zien. Want zeg nou zelf, welke organisatie krijgt het voor elkaar om op zaterdag fly-by’s te organiseren van een USAF tanker, twee Herculessen en een Noorse militaire Falcon 20!?!
Mijn favoriete horlogemerk nam ook met een flink aandeel deel aan de vliegshow. Zo waren er de mooie dames van de Breitling wingwalkers te zien en sloot het Breitling Jet Team met hun Albatrossen de dag af.

Breitling Jet Team
Breitling Jet Team

Na afloop kon iedereen met de kist op een ordentelijke manier weer naar huis. Keurig volgens slottijden meldde iedere vlieger zich stratklaar aan de baan en kon vertrekken. Bij bijvoorbeeld Oostwold heb ik dit wel eens chaotischer zie verlopen met een soort Le Mans start na afloop van de show. Op zijn Hollands probeerde iedereen zo snel mogelijk weg te komen, niet zelden door voor te dringen op andere kisten. Dat ging hier dus veel geleidelijker.
Na een mooi vluchte van 0:50 minuten stonden we weer op het gras van onze vertrekhaven, Hilversum. Een geslaagd dagje uit!
De flinke foto-serie is te zien op de fotopagina van AirOnline.nl, hoe kan het ook ander, onder het kopje Texel.

Geef een reactie