18/08/2012 Photo flying Days op Zoersel-Oostmalle

HB-IRJ Douglas DC-3A Dakota van Breitling
HB-IRJ Douglas DC-3A Dakota van Breitling

Deze dag staat zeker in de top drie in mijn spotterscarrière qua temperatuur. In ruim 35 graden konden op het Belgische veld Zoersel Oostmalle de nodige interessante kisten gefotografeerd worden.
Al redelijk vroeg was ik met de auto aangekomen en dank zij Richard Sillis en Pascal Kempenaers (voorzitter APCK) kon ik met een gekleurd vestje aan “op de piste” te komen om te fotograferen. Althans, dat was de bedoeling. Eerst werd ik losgelaten met een geel jasje, maar na een tiental meters vond iemand van de organisatie dat geen goed idee. Het vestje werd omgewisseld voor een paars jasje. Ook daar kon ik niet mee langs de vliegtuigen komen, zo bleek na enige tijd. Toen maar een oranje vestje, die zou de oplossing brengen. Aanvankelijk leek dat ook zo te zijn, tot ik iemand van de organisatie in zijn BMW trof die aangaf dat ik ook met een oranje vestje niet het veld op kon. Alleen een groen en een blauw vestje heb ik niet aangehad, maar verder heb ik alle kleuren van de regenboog aangehad.

N3458V / 07159 Cessna 195
N3458V / 07159 Cessna 195

Ik begrijp best dat veiligheid voorop staat bij een dergelijk evenement. Een draaiende propellor kan je op zijn minst (en zwak uitgedrukt) flinke hoofdpijn bezorgen. Alleen ik had verwacht dat de vestjes daar duidelijkheid in zouden kunnen geven. Maar kennelijk was niet bij iedereen de kleurcodering met de daarbij horende autorisatie helemaal goed doorgesproken. Uiteindelijk heb ik het maar opgegeven en ben achter het hek gebleven en heb zo toch ook naar mijn idee goede foto’s kunnen maken.

HB-RDG Grumman TBM-3R Avenger
HB-RDG Grumman TBM-3R Avenger

Tijdens dit evenement werd niet echt met kisten voorgevlogen. Een aantal toestellen steeg op om achter een foto-vliegtuig te gaan vliegen om zo deelnemers aan de Photo Flying Days de gelegenheid te geven om air-to-air opnames te maken.
Van de aangekondige toestellen was niet alles op komen dagen. Zo was de Lockheed Constellation van Breitling er niet. Deze had een motorprobleem en was vervangen door de Breitling Dakota. Van Red Bull zou een P.38 Lightning komen, maar deze was vervangen door een Corsair. Ook was een aangekondigde Skyraider niet te zien op het veld.

G-MKVB / BM597 Spitfire Mk.Vb
G-MKVB / BM597 Spitfire Mk.Vb

Er waren al met al naar mijn idee minder bezoekende kisten ten opzichte van het vorige jaar. Als er volgend jaar weer wat meer kisten de weg naar Zoersel weten te vinden, als men allemaal dezelfde instructies geeft omtrent de vestjes en als het iets minder warm is, wordt het volgend jaar weer een evenement dat je niet mag missen.
De foto’s van dit jaar zijn te zien onder “Pictures” op AirOnline.nl. Onder Zoersel-Oostmalle zijn dan ook foto’s van 1991 terug te zien. Zo is een goed beeld te krijgen hoe het er ruim 20 jaar geleden aan toe ging op dit veld.

N6827C / 91110 X-2 Grumman TBM-3E Avenger tijdens de vliegshow van 1991 op Zoersel
N6827C / 91110 X-2 Grumman TBM-3E Avenger tijdens de vliegshow van 1991 op Zoersel

Geef een reactie