Gasballonnen

In the Picture: HB-QHP Ballonbau Wörner NL-1000 tijdens Gordon Bennett Race 2002 (F)

HB-QHP Ballonbau Wörner NL-1000/STU
HB-QHP Ballonbau Wörner NL-1000/STU klaar voor de start

Reg.: HB-QHP
Type: Ballonbau Wörner NL-1000/STU
Constructienr.: 1076
Eigenaar: Werner Najer (CH)
Locatie: Chatellerault (Frankrijk), 1 september 2002
Bijzonderheden: Te zien op deze foto is de HB-QHP, een gasballon gebouwd in Duitsland in 2002. De ballon wordt klaargemaakt voor een nachtelijke start vanaf Chatelleraut in Frankrijk. Op 1 september 2002 startte hier, na de wereldkampioenschappen ballonvaren, één van de meest prestigieuze luchtvaartwedstrijden, de Gordon Bennett race. Dit is een ballonrace waarbij men zo ver mogelijk van het startpunt moet zien te komen binnen het wedstrijdgebied. Het kan een wedstrijd van dagen opleveren, waarbij de ballonnen vele duizenden kilometers afleggen. Het team dat wint mag het jaar daarop de wedstrijd in zijn of haar land organiseren. In 2001 waren de broers Vincent en Jean-François Leys de winnaars, zij voeren van Warstein (D) naar Roemenië met een afstand van 1.626,6km. Vandaar dat de start van 46e editie van de Gordon Bennett race in 2002 in Frankrijk was.
Ik kon daar bij zijn, omdat ik daarvoor als wedstrijdobserver had gefunctioneerd bij de eerder genoemde wereldkampioenschappen.
Aan het einde van de middag werden de eerste ballonnen al gevuld met waterstof. Dit ging door tot in de loop van de avond en rond middernacht kon men met een paar minuten tussenpose starten. Dat was een indrukwekkend schouwspel. In felle schijnwerpers werd de startende ballon uitgelicht en onder het spelen van het volkslied van het land van herkomst werd de ballon uitgewogen en kon vertrekken. Al na een paar ogenblikken verdween de ballon dan uit het bereik van de schijnwerpers, waarna alleen de felle strobe-light onder de mand de positie van de ballon verraadde. Doordat kort op elkaar gestart werd en omdat het redelijk helder was kon je na verloop van tijd een dun lint van knipperende lichtjes in de lucht zien.

HB-QHP Ballonbau Wörner NL-1000/STU start in het licht van de schijnwerpers
HB-QHP Ballonbau Wörner NL-1000/STU start in het licht van de schijnwerpers

De HB-QHP werd bemand door de Zwitsers Christian Stoll en Werner Najer. Najer doet al sinds 1993 ieder jaar mee met deze wedstrijd. Voor heen met een Duitse gasballon en dit jaar voor het eerst met hun nieuwe HB-QHP. Erg succesvol liep deze vaart voor hen niet af, ze eindigden als 9e in het klassement met een afstand van 472,22km en een landing bij Vingau in Frankrijk. De wedstrijd van 2002 werd wederom gewonnen door de gebroeders Leys. Zij eindigen na 1,282,3km in de kustplaats Zambujeira in het zuiden van Portugal. Daarvoor hadden zij eerst de golf van Biskaje getrotseerd en later zelfs een stuk van de Atlantische Oceaan. Door te vertrouwen op een komen aanlandige wind durfden zij deze route aan. Daar moet je een groot hart voor hebben!
De ballon van Stoll en Najer draagt de naam Ajoie. Dit is een gebied in de Zwitserse Jura, in het noordwesten van het land. De Duitse benaming voor deze regio is Elsgau.
Deze week (van 31 augustus t/m 8 september 2012) staat alweer de 56e editie van deze wedstrijd op stapel. De start is dit jaar vanuit Zwitserland vanuit Ebnat-Kappel.  De wedstrijd volgen? Kijk dan op http://www.gordonbennett2012.ch/ . De HB-QHP is dan ook weer van de partij, alleen nu met een andere bemanning.

Geef een reactie