In the Picture: PH-ELS Cameron V-77 in zijn eerste jasje

PH-ELS Cameron V-77 (Raamsdonksveer 1983)
PH-ELS Cameron V-77 (Raamsdonksveer 1983)

Reg.: PH-ELS
Type: Cameron V-77
Constructienr.: 538
Eigenaar: Rob Wiegers Ballonvaart BV, Soest
Locatie: Raamsdonksveer, 1983
Bijzonderheden: De PH-ELS is één van de oudste hetelucht ballonnen in Nederland. De Cameron V-77 werd namelijk al in de zomer van 1979 ingeschreven op naam van Holland Balloon Services. Dit bedrijf was eigendom van één van de eerste Nederlandse hetelucht-ballonpiloten Henk Brink uit Tienhoven.
Begin jaren ’80 heeft Henk Brink de huidige eigenaar, Rob Wiegers, opgeleid tot ballonpiloot. Dat gebeurde veelal vanaf vliegveld Hilversum met de PH-ELS. Deze ballon was inmiddels in 1982 op zijn naam overgeschreven. De balloncarrière van Rob Wiegers heeft goed in de lift gezeten. Tegenwoordig zijn zijn activiteiten uitgegroeid tot een groot ballonbedrijf voor passagiersvaarten in Soest.
De PH-ELS is nog steeds in zijn bezit en heeft nog steeds een BvL (Bewijs van Luchtwaardigheid). Wel is de enveloppe van de ballon vervangen. Dat mag, zolang de kroonring, waar het constructienummer in vermeld staat bij een ballon, gehandhaafd blijft. Dit is een metalen ring, boven aan de enveloppe, waar alle load-tapes van de ballon bij elkaar komen. De blauwe streepjes in het uiterlijk zijn vervangen voor hoofdzakelijk zilvergrijs, een beetje donkerrood en blauw.
Op de foto is de PH-ELS te zien tijdens het eerste echt grote ballonevenement in Nederland in 1983 bij Raamsdonksveer. Daar stegen tientallen ballonnen op vanaf het terrein van de Toyota-importeur aldaar.

Geef een reactie