MilitairOld TimersWarbirds

In the Picture: F-AZHM Antonov 2 uit de vorige eeuw

F-AZHM Antonov AN-2T (La Ferte Alais, 29 mei 1993)
F-AZHM Antonov AN-2T (La Ferte Alais, 29 mei 1993)

Reg.: F-AZHM
Type: Antonov AN-2T
Constructienr.: 17311
Eigenaar: D. Vappereau, La Ferte Alais (F)
Locatie: La Ferte Alais, 19
Bijzonderheden: Dit toestel stamt uit de vorige eeuw en heeft nèt niet vliegend de millenniumwisseling mee gemaakt. Op 27 december 1999 is het toestel namelijk onherstelbaar beschadigd geraakt tijdens een storm op het vliegveld La Ferte Alais, even ten zuiden van Parijs.
Deze grote dubbeldekker, de grootste eenmotorige ter wereld, is in elkaar geschroefd in januari 1957 en heeft tot 1990 dienst gedaan in Oost Duitsland bij de NVA, de Nationale Volksarmee. Daarbij droeg het de militaire registratie 453. Het is daarmee al een van de oudere Antonov 2’s als je bedenkt dat dit toestel van 1947 tot en met 2002 in productie geweest is. In totaal zijn er, in diverse fabrieken wereldwijd, meer dan 18.000 exemplaren van gebouwd.
In 1990 is het toestel over gedragen aan Interflug, de luchtvaartmaatschappij in Oost-Duitsland en wel bij de tak agrarflug. Hier vloog het toestel waarschijnlijk al sproeivliegtuig voor gewasbescherming. De militaire registratie werd verruild voor een civiele, namelijk DDR-SKH. Met die registratie heeft het toestel maar kort gevlogen, van juni 1990 tot november 1990. Daarna werden, na de val van het ijzeren gordijn, alle DDR- registraties ingepast in het West-Duitse registersysteem. Daarvoor moet de registratie beginnen met een D- en vervolgens een F als gevolg van de gewichtsklasse van het toestel. Het werd D-FONH. Tevens kwam het toestel onder de hoede van FSB, Flug Service Berlin.
In mei 1992 vertrok het toestel naar Frankrijk, naar La Ferte Alais. Hier zijn door l’Amicale Jean-Baptiste Salis, de vrienden van Jean Salis, talloze historische vliegtuigen bijeen gebracht. Jean-Baptiste Salis leefde van 1896 tot 1967. Zijn passie om historische vliegtuigen te restaureren, te conserveren en vliegend ten toon te stellen wordt door zijn vriendenkring ook na zijn overlijden levend gehouden. Jaarlijks worden ieder pinksterweekend de toestellen van deze indrukwekkende collectie allemaal “gelucht”, een schouwspel om aan te raden!
De F-AZHM heeft in al die jaren dezelfde kleren aan gehouden, het militaire jasje uit de Oost-Duitse tijd.
Deze Antonov is een beetje knullig aan zijn einde gekomen, een storm aan het einde van 1999 heeft het toestel lelijk “pootje gelicht”. Het toestel bleek onherstelbaar beschadigd. Via deze link zijn een paar foto’s te zien van het toestel nadat het omvergeblazen werd. Het lijkt me duidelijk dat dit toestel hierdoor afgeschreven is…

Geef een reactie