Militair

In the Picture: U-06 Fokker 50; de laatste Fokker in dienst van de Koninklijke Luchtmacht

U-06 Fokker 50 stored op Lelystad
U-06 Fokker 50 stored op Lelystad

Reg: U-06
Type: Fokker 50
Constructienr.: 20287
Eigenaar: Koninklijke Luchtmacht
Locatie: Lelystad 11 september 2012
Bijzonderheden: Op vliegveld Lelystad staan twee uitgefaseerde Fokker 50’s van de Koninklijke Luchtmacht. Het gaat om de U-05 en de U-06. Beide toestellen hebben op 8 augustus 2012 voor de laatste keer dienst gedaan en zijn op 5 (U-05) en 7 (U-06) september jl. naar Lelystad overgevlogen. De U-05 staat momenteel bij QAPS (het vliegtuig-spuit-bedrijf op het veld) in de hangaar. De U-06 is aan het einde van de taxibaan aan de zuidkant van het veld geparkeerd, zoals op de foto is te zien. Wat het lot wordt van de toestellen is nog onduidelijk. Wellicht is er al een koper gevonden.
De U-06 biedt plaats aan 30 personen en was sinds 1996 in dienst bij de Luchtmacht. Het toestel werd gebruikt voor personenvervoer, net als de U-05, die goed was voor 25 passagiers.
Naast de Fokker 50 heeft de KLU tot november 2006 ook gevlogen met de iets langere Fokker 60 (U-01 t/m U-04). Hiervan had men 4 exemplaren tot zijn beschikking. Deze toestellen zijn inmiddels naar de luchtmacht van Peru vertrokken.
Met het buiten gebruik stellen van de Fokker 50’s komt een einde aan het tijdperk dat onze luchtmacht met Nederlandse toestellen vloog. Vele jaren heeft Fokker een grote rol gespeeld binnen de Nederlandse Luchtmacht. Zo werd voor de Fokker 50/60 gevlogen met de F-27 Friendship.  Op de Fokker S-11 hebben veel naoorlogse piloten leren vliegen. Ook in de beginjaren van de Koninklijke Luchtmacht hebben er altijd Fokkers in het leger gediend.
Fokker bouwde (onder andere voor de Koninklijke Luchtmacht) in licentie F-16’s, F-104 Starfighters, Hawker Hunters en Gloster meteors. Met de F-16 wordt nog wel gevlogen, maar dat is natuurlijk geen “eigen” Fokker-product.
En nu de laatste Fokker in Nederlandse militaire dienst, dat was deze U-06…

Geef een reactie