AirShowMilitair

15/09/2012 ES-YLS/2 Aero L-39C Albatros van Breitling Jet Team crashed bij Valkenswaard

ES-YLS Aero L-39 Albatros Breitling Jet Team eerder die dag op Den Helder
ES-YLS Aero L-39 Albatros Breitling Jet Team eerder die dag op Den Helder

Het zit mee of het zit zwaar tegen. Een dubbele gedachte. Na afloop van de Heldair Maritiem vliegshow op vliegveld De Kooy in Den Helder is een tweede vliegtuig neergestort. Dat mag als zware tegenslag betiteld worden. Wat dan enigszins mee zit is dat, net als bij de eerder gemelde crash van de PH-4B4, de inzittenden van het toestel er (redelijk) goed van afgekomen zijn.
In het tweede geval betrof het de ES-YLS van het Breitling Jet Team. De ES-YLS, nummer 2 van het team, is zaterdag aan het begin van de avond neergestort bij Valkenswaard. Het toestel was toen op weg van Den Helder naar Kleine Brogel in België. Beide piloten hebben zich met hun schietstoel in veiligheid kunnen brengen. Een van hen is voor rugklachten behandeld, maar naar de omstandigheden is men er gelukkig goed van afgekomen.

ES-YLS Aero L-39 Albatros Breitling Jet Team eerder die dag op Den Helder
ES-YLS Aero L-39 Albatros Breitling Jet Team eerder die dag op Den Helder

De ES-YLS maakte deel uit van een groep van 7 Aero L-39C Albatros straalvliegtuigen. Eerder op de dag hadden zij boven Den Helder een optreden verzorgd. Daarna zijn ze op Den Helder geland om bij te tanken.

Line-up van het Breitling Jet Team op Den Helder in afwachting op bijgetankt te worden met de onfortuinlijke #2 voorop
Line-up van het Breitling Jet Team op Den Helder in afwachting om bijgetankt te worden (met de onfortuinlijke #2 voorop)

Aan het begin van de avond is het team op weg gegaan naar de militaire basis Kleine Brogel, niet ver over de grens van Nederland. Vanaf hier zou men overnachten om zondag 16 september een show te verzorgen boven Sanicole, een vliegveldje eveneens in België.

ES-YLS Aero L-39 Albatros Breitling Jet Team met passagier in de back-seat
ES-YLS Aero L-39 Albatros Breitling Jet Team met passagier in de back-seat

Het toestel is terecht gekomen in een weiland en er is daarna geen brand uitgebroken. De Albatros is totaal verloren gegaan.
Wat mij opviel was dat tijdens de show van het Jet Team boven Den Helder een aantal van de back-seats in de toestellen bezet was. Doorgaans vliegt men tijdens shows alleen met de piloot aan boord. Er waren nu ook een paar “gasten” mee. De ES-YLS had ook een gast aan boord.
Verder was te zien hoe na de landing op Den Helder de kisten één voor één minutieus geïnspecteerd werden door het Breitling-team. Onder andere met een zaklamp werden vitale onderdelen visueel geïnspecteerd, zoals ook op één van de foto’s te zien is.

Inspectie van ES-TLC / 8 Aero L-39C Albatros
Inspectie van ES-TLC / 8 Aero L-39C Albatros

Het Breilting Jet Team is één van de weinige civiele teams die met straalvliegtuigen opereren. Men heeft Dijon on Frankrijk als thuisbasis en men verzorgt optreden over de hele wereld. Het team is bemand door zeer ervaren oud-luchtmachtvliegers die in een aantal gevallen ook al deel uitmaakten van vergelijkbare teams binnen hun luchtmacht.
Het team beschikt over een aantal reserve toestellen (zo is er bijvoorbeeld toestel met nummer 0). Indien de piloot weer in staat is te vliegen, dan is het team daarmee hopelijk gelukkig ook weer snel op oude sterkte.
Tot slot nog een plaatje hoe het Breitling Jet Team er in goede doen hoort uit te zien. Laten we hopen dat ze snel weer op deze wijze te bewonderen zijn!

Breitling Jet Team
Breitling Jet Team

Geef een reactie