Old TimersSportvliegtuigen

07/10/2012 Nowy Targ, groen veldje in het Tatragebergte, Polen

SP-AWS Antonov An-2TP
SP-AWS Antonov An-2TP

Zo’n 60 kilometer ten zuiden van Krakau in Polen ligt het veldje Nowy Targ. Dit is een groen veldje dicht bij het Tatragebergte en het redelijk toeristische bergplaatsje Zakopane. Op een grijze en stille zondagochtend ben ik hier even gestopt. Geen levende ziel op het veld te bekennen, alleen twee kisten die beiden niet in een tip-top conditie waren.
Allereerst de, zo’n beetje standaard op ieder Pools veld aanwezige, Antonov 2 SP-AWS. Deze kist van  Aero Club – Podhalanski zag er niet uit alsof hier dagelijks mee gevlogen werd. De buitenkant kon in elk geval wel een likje verf gebruiken hier en daar.

SP-AWS Antonov An-2TP (kan wel een likje verf gebruiken...)
SP-AWS Antonov An-2TP (kan wel een likje verf gebruiken…)

Deze kist stond overigens op dat moment te koop. Voor € 37.000,- af te halen. Dan heb je wel een Antonov 2 met een 7-zits-VIP-interieur, met DVD/CD-speler, lederen stoelen, toilet en een minibar. De kist heeft een respectabel aantal vlieguren van meer dan 12.000 sinds 1975.

SP-IOO Piper PA-38-112 Tomahawk
SP-IOO Piper PA-38-112 Tomahawk

Een andere kist die aanwezig was, stond ook te koop. De SP-IOO, een Piper PA38-112 Tomahawk. Bijna compleet, alleen het neuswiel was vertrokken. Ook was de propeller lichtjes verbogen, maar ach, dat is voor € 9.000,- toch een bijzaak nietwaar…! 🙂

SP-IOO Piper PA-38-112 Tomahawk (met verbogen prop en zonder neuswiel)
SP-IOO Piper PA-38-112 Tomahawk (met verbogen prop en zonder neuswiel)

Deze Piper heeft kennelijk het afgelopen jaar een harde landing op dit veld gemaakt waardoor het neuswiel er onder uit gebroken is.  Dit kistje heeft sinds zijn geboorte in 1979 ruim 6.600 uren gevlogen.
Mocht je in één of beide toestellen interesse hebben; de specificaties van de SP-AWS vind je HIER en de gegevens van de SP-IOO zijn HIER in te zien.
Verder was er in de dichte schuren niets te zien op Nowy Targ en het was nog te vroeg voor de kroeg. Die waas ook nog dicht… De reis werd daarom maar voortgezet naar het toeristische Zakopane, enige tientallen kilometers verderop.
De foto’s gemaakt op dit veldje zijn in iets grotere afmetingen te bekijken via Pictures op AirOnline.nl, dan onder Polen, Nowy Targ.

Geef een reactie