In the Picture: G-SATI Cameron Sphere 105, Special Shape of niet…

G-SATI Cameron Sphere 105
G-SATI Cameron Sphere 105

Reg: G-SATI
Type: Cameron Sphere 105
Constructienr.: 1901
Eigenaar: Cameron Balloons Ltd, Bristol
Locatie: Münster-Osnabruck (D), 1989
Bijzonderheden: Is het nou een gewone ballon, of een special shape? Naar mijn idee het laatste. Reguliere ballonnen zijn doorgaans peervormig en zijn op die manier het beste bestand tegen de kracht die op de enveloppe komt te staan bij het dragen van de last aan de ballon in de lucht.
In 1989 heeft de Engelse ballonfabrikant Cameron uit Bristol deze ronde enveloppe gemaakt, met een volume van 105.000 Cu/Ft, zo’n 3.000m3. Daarmee is het een relatief kleine ballon met de mogelijkheid om ongeveer 3 tot 4 personen te vervoeren.
De G-SATI was de eerste, geheel ronde, ballon die Cameron heeft gemaakt. Al met al zijn er daarna maar weinig (10) van deze ronde ballonnen gemaakt. Zelf heb ik er ooit maar een paar gezien. Deze en nog een exemplaar met de wereldbol er op, gebruikt door Greenpeace. Daarnaast heb ik een Japanse wereldbol van Cameron gezien (JA-A628), maar die had weer als aanduiding Cameron Globe. Naar mijn idee is dit hetzelfde model als een Sphere-ballon.
Een andere bekende Sphere-ballon van Cameron is die van de BBC. Deze rood met gele wereldbol was regelmatig op de Britse TV te zien in kleine spotjes van de omroep. Wellicht heb je die een keer op de TV voorbij zien komen…
De foto is gemaakt op het, in 1989 pas vernieuwde, luchtvaart terrein van Münster-Osnabruck. Om dit regionale vliegveld meer bekendheid te geven werd hier een luchtvaartevenement gehouden met aan het einde een opstijging van tientallen heteluchtballonnen.
De G-SATI is in 1996 uit de vaart genomen en is niet meer luchtwaardig.

Geef een reactie