In the Picture: D-FHGK North American Harvard, met “extra vleugels”.

D-FHGK North American AT-16ND Harvard (La Ferte Alais 1992)
D-FHGK North American AT-16ND Harvard (La Ferte Alais 1992)

Registratie: D-FHGK
Type: North American AT-16ND Harvard
Constructienr.: 14-324
Eigenaar: The Flying Bulls
Locatie: La Ferte Alais (F), mei 1992 en Kestenholz (CH), augustus 2009
Bijzonderheden: Een echt vliegtuig deze keer, een onvervalste Harvard en een plaatje van alweer 20 jaar oud! Je hoeft geen briljante vliegtuigkenner te zijn om het geluid van dit vliegtuig te kunnen onderscheiden. Doordat de tips van de porpeller van dit type vliegtuig tegen de geluidssnelheid aan ronddraaien, geeft dit een heel typerend klapperend geluid. Niet te missen, en bovenal mooi (in mijn oren dan hè! 😉 ).

D-FHGK North American AT-16ND Harvard Red Bull (Kestenholz 2009)
D-FHGK North American AT-16ND Harvard Red Bull (Kestenholz 2009)

De D-FHGK ben ik in twee gedaanten tegengekomen. Een keer in luchtmachtkleurtjes, dat was begin jaren ’90 op La Ferte Alais, tijdens de Pinkstershow van 1992. Tegenwoordig vliegt het toestel met kleuren van het energiedrankje Red Bull. Kennelijk had deze kist behoefte aan een paar “extra vleugels”… Samen met de D-FGHL vormt het toestel een duo en weet spectaculair voor te vliegen.
De D-FHGK is een in Canada gebouwde Harvard, waardoor de typeaanduiding eigenlijk Noorduyn zou moeten zijn en niet North American, de oorspronkelijke fabriek. Maar goed, voor dit toestel zijn meerdere namen bekend namelijk Harvard en Texan en ook meerdere plekken waar dit voormalige opleidingstoestel is gebouwd. Er zijn er in totaal flink wat gebouwd, ruim 15.000. Dit exemplaar is in 1942 in elkaar geschroefd en is dus al weer ruim 70 jaar oud, maar beweegt zich nog vitaal door het luchtruim.
Op de twee andere foto’s is de D-FHGK te zien op Kestenholz in Zwitserland. Dit veldje zul je tevergeefs op de vliegkaart zoeken, het heeft vroeger wel bestaan, maar is nu een groene weide. Speciaal voor een vliegshow in 2009 was het veld nog een keer “open”.

D-FHGK en D-FHGL North American AT-16ND Harvard Red Bull (Kestenholz 2009)
D-FHGK en D-FHGL North American AT-16ND Harvard Red Bull (Kestenholz 2009)

Geef een reactie