Als Fred Flintstone kon vliegen, zag het er ongeveer zo uit…

HB-RCF Morane-Saulnier MS.406 C1
HB-RCF Morane-Saulnier MS.406 C1

Wie ken ze  niet, de tekenfilms van Fred Flintstone, met zijn vriend Barney en z’n vrouw Wilma. Veel hedendaagse uitvindingen had men toen, in het stenen tijdperk, al voorhanden. Allen werkte alles vaak nèt iets anders. Zo werden auto’s voortbewogen door de benen van de inzittenden die door de bodem staken.
En vliegen? Ik herinner me dat eigenlijk niet zo goed, maar het zal vast is een aflevering opgetekend zijn.
Ik kreeg in elk geval een enorme Flintstone-flashback toen ik bovenstaand plaatje zag. Ik zag het al helemaal voor me, de piloot die trappelend naar de staartbaan gaat, dan flink de pas er inzet om voldoende snelheid op te bouwen om te kunnen vliegen.
Dit Flintstone model is in werkelijkheid een antieke Morane Saulnier MS.406 uit 1942. Het was rond het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog het meest gebruikte jachtvliegtuig van Frankrijk. Het was echter geen partij tegen de modernere Duitse machines uit die tijd.

HB-RCF Morane-Saulnier MS.406 C1
HB-RCF Morane-Saulnier MS.406 C1

Ook in Zwitserland en Finland is dit toestel in licentie gebouwd. Dit betreffende toestel is ook in Zwitserland gebouwd en heeft tegenwoordig het Zwitserse veldje Bex als thuisbasis. In 2010 trof ik het toestel daar aan in zijn hangaar.
De “Flinstone-foto” is een jaar eerder, in 2009 gemaakt tijdens het Oldtimertreffen op Kestelholz, eveneens in Zwitserland.

HB-RCF Morane-Saulnier MS.406 C1 (Bex, CH)
HB-RCF Morane-Saulnier MS.406 C1 (Bex, CH)

Geef een reactie