AlgemeenSportvliegtuigenTwins

In the Picture: F-WDMX Microjet 200B, een puppy straalvliegtuig

F-WDMX Microjet 200B

Registratie: F-WDMX
Type: Microturbo Microjet 200B
Constructienr.: 02
Eigenaar: ?
Locatie: Orly (F), 16 mei 1986
Bijzonderheden: De kleine Microjet 200B is een bijzondere verschijning. Het is een van de kleinste straalvliegtuigen die er gebouwd zijn. Dit toestel is door Microturbo, een fabrikant van kleine turbojets, ontworpen. Dit bedrijf hoopte zo de verkoop van hun motoren te vergroten.
Na een prototype (Microjet 200), die voor het eerste vloog in 1980, volgden er 3 pre-productietoestellen. Deze werden aangeduid als Microjet 200B. De F-WDMX was het tweede pre-productietoestel en vloog voor het eerst in januari 1985.
Het toestelletje was bedoeld al trainings- en opleidingstoestel. De fabrikant dacht dat er wellicht luchtmachten zouden zijn die dit vliegtuig als opleidingstoestel wilden gaan gebruiken.
Het eerste pre-productietoestel crashte in het voorjaar van 1985. Dit mede zorgde er voor dat het toestel geen succes werd. Er zijn, na deze 3, dan ook niet meer exemplaren van gebouwd.
Op de foto is de F-WDMX te zien terwijl zij brutaal naast wat grotere broers staat, namelijk de Alpha Jets van Patrouille de France. De foto is gemaakt op Orly, de tweede grote luchthaven van Parijs.
Patrouille de France was daar omdat zij op 1e Pinksterdag van dat jaar een vliegshow verzorgden boven La Ferte Alais, wat nabij gelegen is. De Microjet was daar ook te zien. Wellicht was dit het boodschappen-vliegtuigje van een van de vliegers van Patrouille de France…

F-WDMX Microjet 200B boven La Ferté Alais (18 mei 1986, Foto: Wilbert Koch)

Geef een reactie