06/04/2013 Hoogvliegersdag op Lelystad en de eerste Nederlandse Yak’s

PH-KMR Gippsland GA-8 Airvan in bonte kleuren
PH-KMR Gippsland GA-8 Airvan in bonte kleuren

Zaterdag 6 april 2013 werd op Lelystad weer een Hoogvliegersdag georganiseerd. De stichting Hoogvliegers geeft zieke kinderen de mogelijkheid om een rondvlucht te maken. Bij toerbeurt organiseert men op een vliegveld een Hoogvliegersdag. Hiervoor zijn tal van piloten met hun toestel beschikbaar.

N21899 Piper PA-32RT-300T Turbo Lance II voor de Hoogvliegersdag
N21899 Piper PA-32RT-300T Turbo Lance II voor de Hoogvliegersdag

De stichting beschikt ook over een eigen vliegtuig, een speciaal aangepaste Gippsland GA-8 Airvan. Dit toestel is uitgerust met de mogelijkheid om kinderen horizontaal te vervoeren. De ramen zijn mooi groot en zorgen voor een goed uitzicht.

PH-ZWS Extra EA.300/LT voor de Hoogvliegers met een sterke maag...
PH-ZWS Extra EA.300/LT voor de Hoogvliegers met een sterke maag…

De PH-KMR is de enige Airvan in Nederland. Deze Australische kist is überhaupt een zeldzame verschijning op het Europese continent. De verschijning van dit toestel is nog opmerkelijker als je kijkt naar de beschildering. Er zijn veel kleuren gebruikt, voor bijna iedere vliegtuigonderdeel weer een andere. Een vrolijk en bont beschilderd werkpaardje.

PH-PBY / 16-218 Consolidated PBY5A Catalina op de Hoogvliegersdag static-show
PH-PBY / 16-218 Consolidated PBY5A Catalina op de Hoogvliegersdag static-show

Naast de rondvluchten was er een kleine static-show ingericht bij de hangaar van de KLM Aeroclub. Te zien waren o.a.:
G-OAKI BAe Jetstream
PH-JAT North American P-51Mustang
U-06 Fokker  50
PH-PBA DC-3 Dakota
PH-PBY PBY-5 Catalina
PH-EMS EC-135
AP-BHZ Fokker F-27 Friendship
21-51 Saab Viggen (uit het Aviodrome)
Aan het begin van de middag, tussen de rondvluchten door, werd het nog een stukje leuker op het veld. Toen gingen 4 Yak 52’s de lucht in voor een korte oefenvlucht. Eén vertrok alleen en de drie anderen in een formatiestart met als callsign Thunder Yaks 1 ,2 en 3.

PH-KWI Yakovlev Yak-52
PH-KWI Yakovlev Yak-52

Het opmerkelijke was dat deze kisten sinds begin maart van dit jaar Nederlands geregistreerd zijn. Na een aantal jaren met Russische registratie te hebben gevlogen zijn ze nu voorzien van een PH-kenmerk. Dit is bij mijn weten voor het eerst dat in Nederland een Russische (eigenlijk Roemeense) Yak ingeschreven is.

PH-DTW Yakovlev Yak-52
PH-DTW Yakovlev Yak-52

Bij AirWaterland voor de deur stond nog een Cypriotische Cessna 150. Na twee Cessna 172’s en een Cherokee is dit alweer de vierde 5B-kist die op Lelystad gesignaleerd is. Naast al het geld, vloeien ook de vliegtuigen weg van het eiland… Het toestel moet nog wel even een opknapbeurtje hebben alvorens het weer boven de polder kan fladderen.

5B-CLC Cessna 150L Aerobat, net als het geld van Cyprus vertrokken...
5B-CLC Cessna 150L Aerobat, net als het geld van Cyprus vertrokken…

Al met al in twee uur tijd veel leuke vliegtuigen gezien in een beginnend voorjaarsweertje. Laten we maar zeggen dat seizoen 2013 begonnen is!
De fotoserie van deze dag is te vinden onder Pictures op AirOnline.nl, uiteraard bij Lelystad met de datum van 6 april 2013.

Geef een reactie