In the Picture: Yakovlev Yak 17 en 17UTI, dubbelportret

30 Yakovlev Yak-17 Czech AF
30 Yakovlev Yak-17 Czech AF

Registratie: 30 en 02
Type: Yakovlev Yak 17 en Yak17UTI
Constructienr.: IS-10001 (Yak 17) en 3120132 (Yak 17UTI)
Eigenaar: Aviation Museum Kbely en Polish Aviation Museum
Locatie: Praag (OK), 10 oktober 2012 en Krakau (PL), 3 oktober 2012
Bijzonderheden: Deze keer twee oude straaljagers in beeld die erg zeldzaam zijn. De Yak 17.
De Yakovlev Yak 17 is een vroeg ontwerp straaljager uit Rusland. Het toestel is ontwikkeld uit de Yak 15, had een neuswiel in plaats van een staartwiel, maar had geen geweldige motoren. Het ontwerp daarvan stamde nog uit de kennis die men uit Duitsland na de tweede wereldoorlog haalde.
Het toestel vloog voor het eerst in 1947 en is tussen 1948 en begin jaren ’60 operationeel geweest.
In totaal zijn er 430 exemplaren gebouwd. Daarvan zijn er niet veel meer over. Wikipedia meldt nog het bestaan van vier toestellen. Eén is te vinden in het Central Air Force Museum in Monino bij Moskou, Eén in Bejing, in het Chinese Aviation Museum, Nummer drie staat in Krakau in Polen en de vierde in het Tsjechische Luchtvaart museum in Kbely bij Praag. Ook in Roemenië zou nog een exemplaar te vinden moeten zijn.
Het Tsjechische toestel is de enige in zijn soort. Er is ooit maar één exemplaar aan Tsjechië geleverd voor testdoeleinden. Tussen 1949 en 1950 werd dit toestel intensief getest. Daarna aan de kant gezet en werd het in 1967 aangetroffen in de verzameling van het techniekmuseum van Brno. Vervolgens is het toestel in 1969 gerestaureerd door Aero Vodochody in de status waar het nu in verkeerd. Eerst had men een groen camouflage schema op de kist aangebracht, maar tegenwoordig is het in zijn originele kleuren uit de beginperiode gespoten.

02 Yakovlev Yak-17UTI Polish AF
02 Yakovlev Yak-17UTI Polish AF

In het luchtvaartmuseum van Krakau in Polen heb ik een twee-zits uitvoering van deze Yak gevonden, de Yak 17UTI. Van deze versie zijn er verreweg de meeste gebouwd, als opleidingstoestel. Het vliegbereik van dit type was een stuk minder dan die van de één-zitter. Dat kwam door het ontbreken van de tiptanks aan de vleugeleinden. De waren in deze versie weggelaten.

02 Yakovlev Yak-17UTI Polish AF
02 Yakovlev Yak-17UTI Polish AF

Geef een reactie