20/08/2013 Slecht weekend voor historische vliegtuigen

D-FWME Hispano HA-1112 M-1L Buchón (Messerschmitt Bf-109)
D-FWME Hispano HA-1112 M-1L Buchón (Messerschmitt Bf-109)

Begin september hoop ik nog een bezoekje te kunnen brengen aan het Oldtimer Treffen op Hahnweide in Duitsland. Dit twee jaarlijkse evenement staat doorgaans garant voor een flinke partij historische kisten. Op de site van het evenement (www.oldtimer-hahnweide.de) is te zien wie allen verwacht worden.
Helaas was het afgelopen weekend niet zo goed voor een aantal kisten die op de lijst staan van Hahnweide. Twee exemplaren kunnen van de lijst geschrapt…
Allereerst de D-FWME, een Hispano HA-1112 M-1L Buchón. Dat is een in Spanje in licentie gebouwde Messerschmitt Me 109 G-4. Dit toestel kreeg zondagmiddag 18 augustus boven Roskilde in Denemarken motorpech tijdens het voorvliegen. Deze warbird en moest daardoor  een noodlanding maken in een nabijgelegen veld. Dit werd een buiklanding, zonder wielen. De piloot is gelukkig ongedeerd gebleven, maar het toestel zal wel even ter reparatie de hangaar in moeten. Ik schat in dat dit niet voor 6 september a.s. afgehandeld is.

N131BK / D-3150 Bucker Bu.131B Jungmann
N131BK / D-3150 Bucker Bu.131B Jungmann

Een kist die zeker niet meer zal vliegen is de N131BK. Dit is een (in Spanje in licentie gebouwde) Bücker Bu131 Jungmann uit 1952. Deze dubbeldekker kreeg vrijdagavond 16 augustus kort na de start vanaf het Belgische vliegveld Genk-Zwartberg motorproblemen en crashte even later. Gelukkig zijn ook hier de inzittenden er goed van afgekomen. De piloot zelfs zonder kleerscheuren, de passagier met lichte verwondingen.
Op foto’s op internet is te zien dat het vliegtuig totaal vernield is.
Gelukkig blijft er nog genoeg moois over op de lijst van Hahnweide. Dus het is nog zeker de moeite waard om hier naar toe af te reizen. Het is jammer van de beschadigde toestellen, maar het belangrijkste is uiteraard dat de inzittenden het allen na kunnen vertellen.
Beide genoemde toestellen heb ik twee jaar geleden op Hahnweide in een goede staat nog kunnen fotograferen.

Geef een reactie