01/09/2013 Watervliegtuigen op het meer van Genève bij Vevey

20130905-183904.jpg
De Zwitserse eigenaren van watervliegtuigen zijn verenigd in een actieve club. Op hun website www.seaplanes.ch zijn hun activiteiten te vinden. Via deze site zag ik dan ook dat in het weekend van 30 augustus tot en met 1 september 2013 er vanaf het meer van Genève met watervliegtuigen gevlogen zou worden vanuit Vevey.
20130905-183921.jpg
Op zondagmorgen 1 september ben ik hier even wezen kijken. De aankondigingen waren veel belovend, er zou een Nederlandse Catalina moeten komen. Dat leek mij eerlijk gezegd een beetje stug, omdat ditzelfde weekend er met de PH-PBY rondvluchten werden verzorgd vanuit Lelystad, de thuisbasis van dit grote watervliegtuig. Dit ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van vliegveld Lelystad.
20130905-184048.jpg
De Catalina was er inderdaad niet. Er waren slechts 3 watervliegtuigen deze morgen te bewonderen. De HB-LSK Republic Twin-Bee was daarvan de meest zeldzame. Verder was er de HB-PMN Piper Super Cub. Met deze kist heb ik in 2010 bij een soortgelijke meeting bij Le Bouveret, ook vanaf het meer van Genève, een rondvlucht gemaakt.
Toen was de HB-PMN geel, nu spierwit en getooid met opschriften van een sponsor, Flaction.ch. De kist had een nieuw jasje nodig en om de kosten te drukken was het noodzakelijk voor deze klus een sponsor te vinden. Deze mocht dan de kleur van de kist bepalen en zijn naam er op zetten. Niet de mooiste oplossing, maar waarschijnlijk wel de enige om dit toestel in de lucht te blijven houden.
Het derde aanwezige watervliegtuig was een Franse ultralight op drijvers, de F-JSBZ Savannah S. Deze kist had ook de naam van een sponsor, De Havilland Watches.
Op de kade was een standje aanwezig waar belangstellenden een rondvlucht konden boeken. Dat handeltje liep aardig, alle drie de toestellen gingen regelmatig op weg voor een vluchtje van 15 tot 30 minuten.
20130905-184231.jpg
De overige amfibische bewegingen kwamen van de zwanen. Deze waren in ruime getale aanwezig en dobberden tussen de watervliegtuigen door.

Geef een reactie