AutogyroHelikopters

14/09/2013 Dutch Heli Day 2013 in Stroe

PH-WRW Eurocopter EC-120B Colibri
PH-WRW Eurocopter EC-120B Colibri

Op zaterdag 14 september 2013 werd de eerste fly-in gehouden van de Joint Helicopter Pilots (JHP) onder de naam Dutch Heli Day 2013. Deze vereniging van helikopterpiloten in Nederland had een evenement georganiseerd om publiek in contact te laten komen met alle facetten van het helikoptervliegen.

PH-KTM Robinson R-44 Raven II
PH-KTM Robinson R-44 Raven II met camerabol

Plaats van handeling was Stroe. Toepasselijk aan de Stroeërweg 46 was een weiland ingericht als landingsplaats voor heli’s en zelfs een autogyro. Het terrein is van het bedrijf De Kruif dat grondverzetmachines verhuurt en verkoopt. Pieter de Kruif van dit bedrijf is voorzitter van de JHP en was dus tevens de gastheer.

PH-UNN Eurocopter EC-120B Colibri
PH-UNN Eurocopter EC-120B Colibri

Het weer was niet te best. Laaghangende bewolking en af en toe regen. Dit weerhield gelukkig de heli’s en uw razende reporter niet om naar Stroe te komen. Tegen het einde van de ochtend waren alle aangekondigde kisten binnen en kon het publiek zelfs tussen de helikopters door lopen.

PH-EQU Eurocopter EC155B1
PH-EQU Eurocopter EC155B1 de grootste aanwezige heli

De verscheidenheid van heli’s was redelijk groot. Natuurlijk waren er een aantal populaire Robinsons aanwezig, maar ook een traumaheli, een off-shore heli uit Den Helder en een old lady in de vorm van een KLu Aouette III. Deze heli was met als bouwjaar 1965 met afstand de oudste aanwezige helikoper.

A-301 Aerospatiale Alouette III SE-3160 KLu
De 48-jarige (!) A-301 Aerospatiale Alouette III SE-3160 KLu, nog steeds in dienst

Het veldje was ook net groot genoeg om een autogyro in staat te stellen in Stroe te landen. De D-MEAJ is een redelijk nieuw model. Het is een model van AutoGyro waarbij je naast elkaar kunt zitten.

D-MEAJ AutoGyro Cavalon
D-MEAJ AutoGyro Cavalon, side-by-side tweezitter

In een standje bij het veld stonden twee onbemande heli’s van het NLR. Deze helikopters hebben een aparte registratiereeks en die had ik nog nooit eerder gezien. Er wordt niet veel mee gevlogen en des te leuker om er hier twee aan te treffen.

PH-1AA Geocopter GC-201
PH-1AA Geocopter GC-201
SP-SBG Mil Mi-2
SP-SBG Mil Mi-2 als speelobject

Voor de kinderen stond er een Mil Mi-2 helikopter. In deze ex Poolse heli SP-SBG mocht men naar hartenlust klimmen en spelen. Een foto zonder kids er op was dan ook één van de zwaardere klussen vandaag… 😉 Hopelijk lijdt het toestel niet te veel onder al dat geklauter.

D-HGVB Robinson R44 Raven II
De hangaar opent met daarin de D-HGVB Robinson R44 Raven II

Als laatste zag ik nog een opmerkelijk hangaar voor de lokale heli. Dit blijkt een hydraulisch uitklapbaar gebouwtje te zijn, dat daarna meteen het heli-platform vormt. Makkelijk in de winter, kunnen de pre-flight-checks binnen gedaan worden en een minuutje later staat het toestel klaar voor vertrek op het platform. Een super vinding!

D-HGVB Robinson R44 Raven II
D-HGVB Robinson R44 Raven II op het opvengeklapte heliplatform, voorheen hangaar

Een fotoserie van het openen van de hangaar en de overige heli’s is te vinden onder de knop Pictures bij AirOnline.nl en wel bij de Nederlandse velden onder Stroe

Geef een reactie