In the Picture: 24+46 Lockheed F104G Starfighter op Teuge

24+46 Lockheed F-104G Starfighter
24+46 Lockheed F-104G Starfighter

Registratie: 24+46
Type: Lockheed F104G Starfighter
Constructienr.: 8190
Eigenaar: Lex Versteeg
Locatie: Teuge, 21 september 2013
Bijzonderheden: Op het vliegveld van Teuge wordt momenteel druk gewerkt aan de restauratie van een Lockheed F104G Starfighter. Uiteraard is de kist niet meer luchtwaardig. Dit exemplaar is te vinden in de Skydeck hangaar, de allerlaatste laatste hangaar op het veld, gerekend van de westkant af.

24+46 Lockheed F-104G Starfighter
Een blik in de cockpit

Een aantal weken geleden is deze Starfighter op een dieplader naar Teuge gekomen. Voorheen was het toestel in privé bezit in Krefelt-Moers (D). Daarvoor heeft het toestel gevlogen bij de Luftwaffe, bij JBG34.
De plannen zijn om het toestel in Nederlandse kleuren te spuiten. Het zou de D-8060 moeten worden in een grijs kleurenschema zoals het in de jaren ’60 vloog vanaf Leeuwarden.

Noodgenerator voor stroom
Noodgenerator voor stroom

Historisch gezien natuurlijk niet helemaal correct, maar wel een mooi initiatief. Het toestel zal zodanig gerestaureerd worden dat het binnen en buiten ten toon gesteld kan worden op Teuge. Het komt niet op een paal te staan, zoals bijvoorbeeld de Sabre voor de Skydeck hangaar.
De nieuwe aanwinst kon ik op 21 september 2013 op mijn gemak even bekijken en fotograferen tijdens een open dag van de bedrijven die op Teuge gevestigd zijn.

24+46 Lockheed F-104G Starfighter
Verschillende registraties door elkaar

Wat opvalt, is dat aan de linkerzijde de registratie niet helemaal lijkt te kloppen. Hier is plaatwerk op aangebracht van minstens twee andere Starfighters. Dat komt naar mijn idee omdat deze kist is gebruikt voor het uitoefenen van battle damage repair. Dat is de term voor het repareren van een kist die beschadigd uit de strijd komt.

24+46 Lockheed F-104G Starfighter
Patch op het richtingsroer

Ander bewijs voor het gebruik hiervoor is op meerdere plekken op de kist te vinden. Zo zijn op de staart een aantal platen aangebracht om fictieve (kogel)gaten te dichten.

Patches ter reparatie op de staart
Patches ter reparatie op de staart

Rondom de kist lagen nog tal van onderdelen, o.a. de kleine vleugeltjes van deze “raket-met-vleugels”. Ook ontbreekt de motor, waardoor je nu goed kunt zien welk een groot deel dit uitmaakte van de romp.

De enorme "tunnel" waar de motor in heeft gezeten
De enorme “tunnel” waar de motor in heeft gezeten

Benieuwd wanneer ik deze snelle jager in zijn nieuwe jas voor de camera krijg!

3 gedachten over “In the Picture: 24+46 Lockheed F104G Starfighter op Teuge

  1. hallo ook wij in wilhelmshaven zijn een f104 aan het opknappen voor marine museum, is een gaaf project,straal werk en eerste primer laag aan gebracht plus nieuwe delen aan gebracht.
    deze f104 wordt in de duitse marine kleuren gespoten en afgewerkt

    1. Hallo Richard,

      Leuk om te horen dat er op meer plekken voor deze fraaie kist gezorgd wordt! Succes met de hele operatie.

      Groet,
      Berend Jan Floor

Geef een reactie