GyrocopterHomebuiltSportvliegtuigen

Tragisch ongeval amateur vliegtuigbouwer met PH-THE MC-15 Cri-Cri

PH-THE Colomban MC-15 CriCri (Seppe 1993)
PH-THE Colomban MC-15 CriCri (Seppe 1993)

Op zaterdag 21 september 2013 is in Noord-Oost Frankrijk in Marville de PH-THE met zijn eigenaar verongelukt. Op het verlaten vliegveld voerde de eigenaar van dit toestel, dhr. T. Jacobs, taxiproeven uit met zijn zelfbouwtoestel. Hierbij is het toestel losgekomen van de grond en daarna over de kop geslagen en in de brand gevlogen. Dhr. Jacobs is daarbij helaas dodelijk verongelukt.
De PH-THE is een Colomban MC-15 Cri-Cri en wordt beschouwd als het kleinste twee-motorige vliegtuigje ter wereld. Dit toestel was door de eigenaar zelf gebouwd. Normaal is het met twee kleine zuigermotoren uitgerust, maar de PH-THE was onlangs voorzien van twee electro-motoren. Ten behoeve van het testen van deze nieuwe motoren werden taxiproeven uitgevoerd. Dit ging jammerlijk mis…
Dhr. Jacobs was een zeer actieve amateurvliegtuigbouwer en had een flink aantal vliegtuigen in zijn bezit. Samen met zijn vrouw is hij in eind jaren ’80 van Nederland naar België verhuisd. Bij zijn huis, vlak bij Zwartberg, heeft hij tal van vliegtuigen in de loop der jaren gebouwd en op het veld van Zwartberg staan dan ook een aantal van zijn luchtwaardige kisten gestald.
Regelmatig was Dhr. Jacobs met één van zijn kisten te zien op fly-ins in België en Nederland. Een zeer aktieve vliegtuigbouwer dus, die ongetwijfeld in de zelfbouwgemeenschap erg gemist gaat worden.
Op een Belgische site vond ik een mooi en compleet overzicht van al zijn vliegtuigen in eigendom door de loop der jaren heen. Hieronder een aantal van zijn kisten die ik ook in de loop der jaren heb kunnen fotograferen.

PH-TAT Slepcev Storch Mk.4
PH-TAT Slepcev Storch Mk.4
PH-TEY Gyroflug SC-01 Speed Canard (Zoersel 2012)
PH-TEY Gyroflug SC-01 Speed Canard (Zoersel 2012)
PH-TAJ Pottier 220 S Koala (Diest 2005)
PH-TAJ Pottier 220 S Koala (Diest 2005)
PH-TEJ Pottier P-180S (Seppe 1993)
PH-TEJ Pottier P-180S (Seppe 1993)

In 1986 bij het behalen van zijn brevet kocht Dhr. Jaobs de PH-DKD. Deze Piper Super Cub is naar Australië verhuisd en daar ingeschreven als VH-DKD. Naar verluid vliegt dit toestel daar nog steeds.
Andere toestellen die op zijn naam stonden en/of door Dhr, Jacobs zijn gebouwd zijn:
PH-TEY Gyroflug SC-01B-160 Speed Canard
PH-TEJ Pottier P.180S
PH-TAJ Pottier P-220S Koala
PH-TAT Slepcev Storch Mk.4
PH-TET Rotorway Exec 162F
OO-E19 Murphy Renegade Spirit.
PH-TEI BD-5 (heeft nooit gevlogen)
PH-THI Titan T-51 Mustang (3/4 replica)
D-MTEB AutoGyro Europe Calidus
PH-4H6 Spacek SD-1 Minisport
D-MYOB Rotortec Cloud Dancer
en uiteraard de helaas verongelukte PH-THE Colomban MC-15 Cri-Cri

D-MTEB AutoGyro Europe Calidus (Diest 2011)
D-MTEB AutoGyro Europe Calidus (Diest 2011)

 

Geef een reactie