In the Picture: DDR-STD Ilyushin IL-18D, hotel op hoog niveau

DDR-STD Ilyushin IL-18D
DDR-STD Ilyushin IL-18D

Registratie: DDR-STD
Type: Ilyushin IL-18D
Constructienr.: 180002302
Eigenaar: Hotelsuites.nl
Locatie: Teuge, 21 september 2013
Bijzonderheden: Wie op zoek is naar een bijzonder hotel moet even dit artikeltje lezen. Onlangs was ik namelijk in de gelegenheid om één van de meest aparte hotel-locaties van Nederland te bezichtigen. Het gaat hier om een vliegtuig dat omgebouwd is tot hotelkamer.
De locatie van het hotel is de luchthaven Teuge, tussen Apeldoorn en Deventer. Hier staat een groot vliegtuig uit de 1960, een Ilyushin IL-18D. Het toestel is hier een paar jaar geleden op een dieplader aangekomen omdat de landingsbaan op Teuge veel te kort voor dit toestel zou zijn en omdat dit toestel al vele jaren niet meer luchtwaardig is.
Deze Il-18 is het presidentiele vliegtuig geweest van Oost Duitsland. Voor de hereniging van Oost en West Duitsland was dit het vervoermiddel van de Oost Duitse partijleider Erich Honecker. Voor dat doel vloog het toestel onder de vlag van de Oost Duitse maatschappij Interflug.
De Il-18 is een zeer robuust verkeersvliegtuig. Er zijn er 564 van gebouwd tussen 1959 en 1978.

Robuust toestel met imposante motoren
Robuust toestel met imposante motoren

Het toestel is in de kleuren van zijn voormalige werkgever Interflug naar Teuge gekomen. Daar is het in een grijs/wit kleurenschema gespoten met in de staart het logo van Stella Aviation, de vliegschool die op Teuge gevestigd is. De originele Oost Duitse registratie is er nog steeds op aanwezig, DDR-STD.
Om het als hotel geschikt te maken is het nodige veranderd aan de binnenzijde van het toestel. Eigenlijk is maar één plek onaangetast gebleven en dat is de cockpit. Deze is nog geheel in takt.

De cockpit van de Il-18D
De cockpit van de Il-18D

Verder ontbreekt het in de romp achter de cockpit nergens aan comfort. Er is een zitje met luie fauteuils er hangen diverse TV-toestellen, er is een DVD speler, een eettafel en helemaal achter in de romp is een twee-persoons bed gesitueerd.

De eettafel
De eettafel
De master-bedroom
De master-bedroom

Het sanitair is royaal uitgevoerd. Er is een ligbad/jacuzzi aanwezig, dubbele wastafel, WC en aparte douche.

Het toilet
Het toilet
Ligbad/jacuzzi en dubbele wastafel
Ligbad/jacuzzi en dubbele wastafel

En alsof dat nog niet genoeg is, er is ook nog een infra-rood-sauna beschikbaar.

De infra-rood-suana
De infra-rood-suana

Bij mooi weer is gebruik te maken van een aparte deur aan de rechterkant van de romp die toegang geeft tot een klein balkonnetje.
Het hele hotel is sfeervol uitgerust. Om je een beetje in luchtvaart sferen te laten komen is als detail een scanner in de cockpit aanwezig die real-time het luchtverkeer boven Nederland laat horen.
Het hotel is naar verluid redelijk vaak volgeboekt. Dat gaat natuurlijk snel met maar één kamer. Vooral de weekenden zijn vaak ver vooruit al volgeboekt. Dat de gasten vanuit alle hoeken van de wereld komen is in het aanwezige gastenboek te zien, al komen er ook gasten uit de regio.

Gastenboek getekend door Taiwaneese gasten
Gastenboek getekend door Taiwaneese gasten

Voor meer informatie en boekingen van dit bijzonder leuke hotel: www.hotelsuites.nl.

Een gedachte over “In the Picture: DDR-STD Ilyushin IL-18D, hotel op hoog niveau

  1. geweldige attractie, zeker de rondleiding van de eigenaar = top en zeer de moeite waard om langs te gaan.

Geef een reactie