Helikopters

In the Picture: OO-WGW Agusta A109C op Schiphol in 1996

OO-WGW Agusta A109C (Schiphol 1996)
OO-WGW Agusta A109C (Schiphol 1996)

Registratie: OO-WGW
Type: Agusta A109C
Constructienr.: 6747
Eigenaar: Helimo
Locatie: Schiphol, 1996
Bijzonderheden: De OO-WGW is een helikopter van Italiaanse makelij en was eigendom van Helimo uit België. In België zijn wel meer Agusta heli’s operationeel, maar dan voornamelijk in militaire dienst.
Vooral in Zwitserland kom je dit type veelvuldig tegen als reddingsheli van de REGA.
Deze heli stond in 1996 op zijn volgende vlucht te wachten op Schiphol Oost. Een mooi moment voor mij om er een foto van te maken.
Later is deze helikopter in 2001 overgeschreven naar het Oostenrijkse register als OE-XSL. De operator in Oostenrijk heette Sky Liner.
Kennelijk kon men in 2006 zonder deze heli want het toestel werd weer doorverkocht. De nieuwe verblijfplaats zou niet naast de deur worden, namelijk Caracas in Venezuela.
Om daar te komen vertrok deze kist op 20 maart 2006 vanuit Wenen naar Bremerhaven. Daar zou het toestel verscheept worden naar zijn nieuwe standplaats in Zuid Amerika.
Het woordje zou doet al vermoeden dat er iets niet helemaal goed is gegaan. De heli kreeg onderweg namelijk technische problemen. De piloot, die ingehuurd was voor deze ferry-vlucht, liet bij een niet geplande tussenlanding zijn drie Venezolaanse passagiers uit voorzorg uitstappen. Vervolgens vloog hij door, zonder het technische mankement verholpen was. Geen goed idee! Bij Heiligenrode / Niestetal, net ten oosten van Kassel in Duitsland is het toestel rond het middaguur neergestort. De piloot is daar gewond bij geraakt. Het toestel werd totaal vernield.
De kersverse eigenaar kon weer op zoek naar een nieuwe heli…

Geef een reactie