De Praga E-114M Air Baby, die kom je niet zomaar tegen…

OK-BGL Praga E.114M Air Baby (Kbely 2012)
OK-BGL Praga E.114M Air Baby (Kbely, 2012)

De Praga E-114M Air Baby is een licht sportvliegtuig ontworpen in Tsjechië. Het werd gebouwd door ČKD-Praga (Českomoravská-Kolben-Daněk Prague). Het prototype vloog voor het eerst in 1934. Het toestel is van hout en er is plaats voor twee personen die naast elkaar zitten. De Praga Air Baby werd vooral gebruikt als lestoestel, toerkist en zelfs om zweefvliegtuigen op te slepen.
Vroege versies hadden motoren van maar 36PK. De hier afgebeelde M series hebben een zwaardere Walter Mirkon III motor met een vermogen van 65PK. Daarvoor is de neus in verband met de 4 cilinders in lijn 50cm langer geworden en lijkt zelfs een beetje omhoog te staan.
Naast dat er toestellen in Tsjechië gebouwd zijn, werd er ook een aantal (28 stuks) in licentie gebouwd in Engeland bij F. Hillson & Sons Ltd in Manchester als Hilson Praga. Hoeveel er in totaal gebouwd zijn is niet geheel duidelijk, omdat de lijst met constructienummers in Tsjechë niet logisch is opgebouwd.

OK-BGL Praga E.114M Air Baby (Kbely, 2012)
OK-BGL Praga E.114M Air Baby (Kbely, 2012)

Wat wel klopt is dat er van de Praga Air Baby na de Tweede Wereldoorlog tot 1948 nog maar 136 gebouwd zijn en dat er daar bij mijn weten maar drie van over zijn gebleven. Eén toestel is te vinden Tsjechië (OK-BGL met c/n 125) en twee, gek genoeg, in Zwitserland. Het gaat hier om de HB-UAD en HB-UAF.
De OK-BGL  Is te vinden in het Tsjechische luchtvaarmuseum Letecke Muzeum ïn Kbely bij Praag. In 2012 heb ik deze zeldzame kist kunnen fotograferen.

HB-UAF Praga E.114M Air Baby (Hahnweide, 2013)
HB-UAF Praga E.114M Air Baby (Hahnweide, 2013)

De HB-UAD is momenteel niet meer ingeschreven in het Zwitserse luchtvaartregister. Op Internet kom ik foto’s tegen uit 1983, toen het toestel Engeland bezocht. Verder is de HB-UAD in 2000 uitgeschreven en gedemonteerd in Lausanne. In 2005 zou dit toestel in een hangaar in Slaný in Tsjechië gezien zijn. Het is mij niet bekend waar dit toestel momenteel is.

HB-UAF Praga E.114M Air Baby (Hahnweide, 2013)
HB-UAF Praga E.114M Air Baby (Hahnweide, 2013)
HB-UAF Praga E.114M Air Baby (Hahnweide, 2013)
HB-UAF Praga E.114M Air Baby (Hahnweide, 2013)

Beter gaat het met de HB-UAF. Deze Praga Air Baby is in 1947 gebouwd als OK-BGV met constructienummer 119. In datzelfde jaar is het toestel geëxporteerd naar Frankrijk als F-BCSN. Na diverse eigenaren gehad te hebben is het toestel uiteindelijk in december 1956 overgeschreven naar Zwitserland als HB-UAF. Daar is het al die tijd gebleven.

HB-UAF Praga E.114M Air Baby (Hahnweide, 2013)
HB-UAF Praga E.114M Air Baby (Hahnweide, 2013)

Deze Praga Air Baby is nog steeds luchtwaardig. Ik was dan ook erg blij dat ik dit toestel op 7 september 2013 tegenkwam op Hahnweide tijdens de Old Timer Treffen aldaar. Met recht een uniek vliegtuig. De Praga Air Baby komt je namelijk niet zomaar tegen!

Geef een reactie