Focus@: G-AYWM AESL Airtourer Super 150/T6, een kistje van Down Under

G-AYWM AESL Airtourer
G-AYWM AESL Airtourer Super 150 /T6

Registratie: G-AYWM
Type: AESL Airtourer Super 150/T6
Constructienummer: A534
Eigenaar: Peter Richard Gallagher
Locatie: Stauning (OY), 10 juni 2005
Bijzonderheden: De Airtourer is een kistje dat je niet veel tegen komt aan deze kant van de wereldbol. Het ontwerp stamt namelijk uit Australië. Daar werd de Airtourer eind jaren ’50 ontworpen en vanaf 1959 werden er 168 door het Australische Victa gebouwd.
Toch komt deze afgebeelde Airtourer niet uit Australië. In 1968 verhuisde de productierechten naar Aero Engine Services Ltd (AESL) in New Zealand. Hier werden tot 1973 nog eens 80 Airtourers gemaakt, onder andere met een zwaardere 150Pk motor. De verkoop vanuit Australië liep stroef. Vandaar de verkoop naar New Zeeland. Dit was inclusief productiematerialen en zeven, nog niet afgebouwde, Airtourers.
In New Zeeland wist men tot 1973 toch nog aardig wat orders binnen te sprokkelen. Zo gingen er 24 naar Engeland en ging er een serie naar Thailand en Singapore.
De hierboven afgebeelde G-AYWM is gebouwd in 1971 en komt dus uit New Zeeland, wat ook te zien is aan het constructienummer, alle nummers boven de 501 komen uit New Zeeland.
Buiten Australië en New Zeeland kom je alleen nog een enkele Airtourer tegen in Engeland. Dat maakt het een bijzonder toestelletje.
Ik kwam de G-AYWM tegen in 2005 bij de jaarlijkse fly-in op Stauning in Denemarken.

Geef een reactie