Homebuilt

Focus@: F-WGTB Jurca MJ.54 Silas, handig voor op vakantie…?!?

F-WGBT Jurca MJ-54 Silas
F-WGBT Jurca MJ-54 Silas

Registratie: F-WGTB
Type: Jurca MJ.54 Silas
Constructienummer: 01
Eigenaar: ?
Locatie: La Ferte alais (F), 22 mei 2010
Bijzonderheden: Deze keer mag er gerust gesteld worden dat ik niet het aller fraaiste toestel heb gefotografeerd. Het hier afgebeelde toestel is de F-WGBT, een Jurca MJ.54 Silas. Een apart gedrocht!
Deze zelfbouwkist kwam ik in 2010 tegen op La Ferte Alais, net onder Parijs, tijdens de vliegshow die hier altijd met Pinksteren gehouden wordt.
Het toestel stond in een hangaar opgesteld.

F-WGBT Jurca MJ-54 Silas met een laadklep om een autootje in te laden
F-WGBT Jurca MJ-54 Silas met een laadklep om een autootje in te laden

Het bijzondere aan dit toestel is het gegeven dat achter in de romp een klein micro-autootje gereden kan worden. In dit geval een Axim. Een dergelijk laadsysteem zie je eigenlijk alleen maar bij hele grote vrachtvliegtuigen, en dan nog meestal in militaire dienst.
Voor in het toestel is plek voor twee personen, die naast elkaar kunnen zitten. Handig voor op vakantie…?!?

F-WGBT Jurca MJ-54 Silas met een Axim micro-car die in de laadruimte past
F-WGBT Jurca MJ-54 Silas met een Axim micro-car die in de laadruimte past

Het toestel ziet er niet erg gestroomlijnd uit en er is ook ooit maar één exemplaar van gebouwd. Het toestel is naar mijn idee niet luchtwaardig en het heeft een testregistratie F-WGBT.
Aan de zijkant van het toestel was op een aantal informatieborden te zien welke publiciteit dit toestel inmiddels in diverse kranten en bladen heeft gehad.

F-WGBT Jurca MJ-54 Silas met publicaties over dit toestel op de borden
F-WGBT Jurca MJ-54 Silas met publicaties over dit toestel op de borden

Van de hand van de ontwerper Marcel Jurca zijn vele ontwerpen voor zelfbouwtoestellen gekomen. De eenzitter Jurca Tempete en de tweezitter Sirocco zijn hier bekende voorbeelden van. Hiervan zijn er enkele tientallen gebouwd.

F-POIL Jurca MJ5 Sirocco (La Ferte Alais, 1986)
F-POIL Jurca MJ5 Sirocco van dezelfde ontwerper (La Ferte Alais, 1986)

Ook heeft Jurca zich toegelegd op het vervaardigen van oude vliegtuigen uit de Tweede wereldoorlog, maar dan op schaal. Voorbeelden hiervan zijn een mini Spitfire, Focke Wulf 190, Mustang (genaamd Gnatsum / Mustang achterstevoren…!) of een Curtis P40. Al deze toestellen zijn op 2/3 of 3/4 van de ware grootte, maar kunnen echt vliegen!
De bedenker van dit alles, Marcel Jurca, is in 2001 overleden. Via een website www.marcel-jurca.com zijn echter nog steeds tekeningen beschikbaar van zijn ontwerpen. Alleen niet van de MJ.54 Silas. Dat blijft een eenling…

Geef een reactie