Focus@: PH-LAU Falcon 900EX, een leuke nieuwe Nederlandse bizjet

PH-LAU Dassault Falcon 900EX
PH-LAU Dassault Falcon 900EX

Registratie: PH-LAU
Type: Dassault Falcon 900EX
Constructienummer: 54
Eigenaar: IQ Air B.V.
Locatie: Lelystad, 15 maart 2014
Bijzonderheden: Afgelopen week zag ik via Facebook dat de nieuwste bizjet van Nederland was neergestreken op Lelystad. Naar alle waarschijnlijkheid om een nieuw kleurenschema te ontvangen bij de spuithal van QAPS. Nu staat daar momenteel nog een AirSerbia ATR72 in die nog niet klaar is. Vandaar dat deze zakenjet voor de deur van de spuithal werd geparkeerd.
Gelukkig voor mij stond de PH-LAU, want daar hebben we het over, daar vandaag (15 maart 2014) nog steeds. Met een mooi zonnetje er op schreeuwt zoiets om het maken van een plaatje. Bij deze dus!
De PH-LAU is een Dassaul Falcon 900EX met constructienummer 54 en is gebouwd in 1999. Na eerst met testregistratie F-WWFY gevlogen te hebben is deze Falcon in 2000 als HB-IUX opgenomen in de vloot van TAG Aviation in Zwitserland. Vanaf 2000 was Rolex, dat andere dure horlogemerk 😉 , de gebruiker.
Sinds 5 maart 2014 is het toestel ingeschreven in het Nederlandse register op naam van IQ Air uit Hoofddorp en is het op Geneve omgeregistreerd. Daar is een sticker met de registratie en een Nederlands vlaggetje over de oude Zwitserse registratie heen geplakt.

PH-LAU Dassault Falcon 900EX met de registratie op een sticker aangebracht over de oude
PH-LAU Dassault Falcon 900EX met de registratie op een sticker aangebracht over de oude

Het toestel heeft te koop gestaan en heeft nu dus een nieuwe eigenaar. Leuk om te weten is dat er in dit toestel plek is voor 14 passagiers en dat de buitenkant in 2008 nog opnieuw gespoten is. Voor de liefhebbers is er een Nespresso-apparaat aan boord. Hopelijk maakt men daarmee geen vlekken in het tapijt, want dat is, net als de leren stoelen, in 2012 vernieuwd. Met ruim 2600 start en landingen en 5300 vlieguren op de teller heeft de nieuwe eigenaar naar mijn idee een knap tweedehansje op de kop getikt.

Een gedachte over “Focus@: PH-LAU Falcon 900EX, een leuke nieuwe Nederlandse bizjet

Geef een reactie