10/05/2014 Bezoek aan Koninklijk Leger Museum / Musée Royal de l’Armée Brussel

Koninklijk Leger Museum
Koninklijk Leger Museum

In de stad Brussel is het Koninklijk Leger Museum gevestigd. In het Jubelpark staan een paar prachtige gebouwen om dit te herbergen. Het Jubelpark is een (tentoonstellings)park in de Belgische hoofdstad dat werd aangelegd in opdracht van koning Leopold II om in 1880 de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid te vieren. Ter ere van die viering werd destijds de Nationale tentoonstelling in het park gehouden. In 1888 en 1897 werd hier de wereldtentoonstelling gehouden.

B-6/OT-ZKF Sikorsky HSS-1 Seabat BAF
B-6/OT-ZKF Sikorsky HSS-1 Seabat BAF

Naast het leger museum is er onder andere ook nog een automuseum op deze locatie gevestigd.
Uiteraard ging onze interesse uit naar het leger museum en dan met name de luchtvaart afdeling.
In een enorme halfronde hal staan hier tal van interessante vliegtuigen opgesteld. Het geheel is gratis toegankelijk, allee, dat spreekt den ‘Ollander natuurlijk aan. 😉

NF11-3 Gloster Meteor NF.11 FAF
NF11-3 Gloster Meteor NF.11 FAF

Het is een prachtig museum, met voor mij maar twee minpuntjes. Ten eerste was het niet toegestaan om met een statief te fotograferen. Met een statief werd je als professionele fotografen gezien en die moeten vooraf toelating verkregen om te mogen fotograferen. Dat was ons vooraf niet duidelijk geworden.

OO-SRA Sud Aviation SE-210 Caravelle VI-N Sabena
OO-SRA Sud Aviation SE-210 Caravelle VI-N Sabena

Ook niet bekend was het feit dat de hele ring op de eerste etage niet toegankelijk was voor publiek. Daar staan nog tal van kisten opgesteld, maar die waren nu slecht van een afstand te zien en zeker niet goed te fotograferen.
Navraag leerde dat de vloer vernieuwd werd en dat alles over een maandje weer open was… kon ook twee maandjes zijn…

OO-NIP Tipsy T-66 Nipper 1 (prototype)
OO-NIP Tipsy T-66 Nipper 1 (prototype)

Als je alles in dit museum hoopt te zien en te fotograferen is het daarom raadzaam om eerst even te informeren naar de mogelijkheden.
De foto’s die ik wel heb kunnen maken staan uiteraard op AirOnline.nl. Via de knop Pictures kun je kiezen voor Brussel met de datum 10 mei 2014.

CP-46/OT-CEH Fairchild C-119G Flying Boxcar BAF
CP-46/OT-CEH Fairchild C-119G Flying Boxcar BAF

Geef een reactie