Homebuilt

16/06/2014 PH-LUC Zenair CH 601 HD Zodiac crasht op Marville (F)

PH-LUC Zenair CH601HD Zodiac (foto gemaakt op 26 juni 2012 op Lelystad)
PH-LUC Zenair CH601HD Zodiac (foto gemaakt op 26 juni 2012 op Lelystad)

Tijdens de start vanaf het Franse vliegveld Marville (LYFK) is op maandag 16 juni 2014 de PH-LUC verongelukt. De piloot/eigenaar (69) en zijn vriendin (60) zijn hierbij helaas om het leven gekomen.
De PH-LUC is een Zenair CH 601 HD Zodiac, was op Lelystad gebaseerd en had de status experimenteel. Het toestel was sinds september 2009 in het Nederlandse register ingeschreven en is bij dit ongeluk volledig vernield.
Een Franse bron meldt dat kort na de start rond het middaguur het toestel motorproblemen kreeg. Daarop is het toestel tegen een boom gevlogen op een honden-trainingsveldje. De Franse luchtvaartautoriteiten stellen een onderzoek naar de toedracht in.
De PH-LUC had het weekend ervoor deelgenomen aan een fly-in van de Nederlandse Vereniging van Amateur Vliegtuigbouwers (NVAV) op Marville. Meerdere toestellen uit Nederland waren hiervoor naar deze oude Canadese miltaire basis gevlogen. Eén van de NVAV-leden woont op dit Noord Franse vliegveld, vandaar dat de NVAV hier al vaker een meeting heeft gehouden. Er stonden dat weekend excursies in de omgeving en luchtvaartactiviteiten zoals precicielandingen en fotovluchten op het programma.

Wrang
Wrang genoeg heeft het vliegveld Marville al eerder aan een Nederlandse amateurvliegtuigbouwer het leven gekost. In september 2013 verloor een in Nederland bekende vliegtuigbouwer het leven bij taxi-proeven op dit veld met zijn elektrisch aangedreven Cri-Cri (PH-THE). Helaas hebben nu weer twee Nederlanders het leven op dit vliegveld gelaten.
Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van het omgekomen echtpaar.

(Lees HIER over het ongeval op Marville van 21 september 2013)

Geef een reactie