14/09/2014 Al Fursan aerobaticteam op Kleine Brogel

Al Fursan
Al Fursan

Er zijn diverse landen die binnen hun luchtmacht een aerobatic demonstratieteam hebben. Dit om het publiek een indruk te geven wat vliegen binnen de luchtmacht kan betekenen en waar men toe in staat is, als het gaat om precisie-vliegen.
Landen als Frankrijk (1953), Engeland (1964) en Zwitserland (1964) hebben zo’n team al vele decennia. Een nog jong team, dat pas sinds 2010 bestaat, is Al Fursan (“De Ridders”).

Al Fursan
Al Fursan

Al Fursan is het demonstratieteam uit de Verenigde Arabische Emiraten. Zij vliegen met 7 Aermacchi MB-339NAT.
In 2010 heeft men als Al Fursan voor het eerst gevlogen in de Verenigde Arabische Emiraten bij de diploma-uitreiking van een aantal luchtverkeersleiders. Dat sloeg dermate aan dat men in 2011, onder begeleiding van het Italiaans team Frecce Tricolore, in Italië is gaan oefenen om tot een compleet programma te komen. In het najaar van 2011 vond het eerste echte publieke optreden plaats tijdens de Dubai Airshow.

Al Fursan
Al Fursan

De coaching door Frecce Tricolore is begrijpelijk. De Italianen vliegen in hun demoteam namelijk met hetzelfde type toestel. Tijdens trainingen en demo’s is er nog altijd een Italiaanse coach aanwezig.

#1 Aermacchi MB-339NATAl Fursan
#1 Aermacchi MB-339NAT Al Fursan

De keuze door Al Fursan om juist met dit type te gaan vliegen is eigenlijk wel opmerkelijk. Met had aanvankelijk in de Verenigde Arabische Emiraten maar 6 trainingstoestellen van dit type ter beschikking. En men wilde met maar liefst 7 toestellen gaan vliegen!
De 6 eigen kisten en 4 bijgekochte tweedehands exemplaren (ex Italië) werden door de fabriek in Italië aangepast voor dit werk. De typeaanduiding is daardoor van MB-339A naar MB-339NAT (National Aerobatic Team) gewijzigd. Hierbij zijn de standaard tiptanks verwijderd en is er een rooksysteem aangebracht.

I-GROW Aermacchi MB.339A demonstrator met tiptanks (Le Bourget 1939)
I-GROW Aermacchi MB.339A demonstrator met tiptanks (Le Bourget 1993)

Een andere overeenkomst met Frecce Tricolore is de gebruikte “vette” rook. Als Frecce Tricolore langs geweest is, lopen de zichtwaarden meestal aardig terug. 🙂 De rook die zij in rood, wit en groen produceren is dik en daardoor spectaculair van kleur. Al Fursan heeft duidelijk dezelfde apperatuur hiervoor, ook hun rook in de kleuren rood, wit, groen en zwart kleurt de lucht flink tijdens de show. Dit zijn tevens de kleuren van de vlag van de Verenigde Arabische Emiraten.

Rooktestje van Al Fursan...
Rooktestje van Al Fursan…
Al Fursan #6 dreigt te verdwijnen in de rook van de voorgangenrs
#6 Aermacchi MB-339NAT van Al Fursan dreigt te verdwijnen in de rook van de voorgangers

Tijdens de Belgian Air Force Days op de vliegbasis Kleine Brogel was ik in de gelegenheid Al Fursan te aanschouwen. Een week eerder was dit team ook al te gast bij AIR14 op het Zwitserse Payerne. Alleen traden zij daar het tweede weekend op, ik was er het eerste. Toen heb ik slechts een begeleidende Hercules uit de Verenigde Arabische Emiraten kunnen zien, een die ook nog vlak voor vertrek op de startbaan kapot ging en weer geparkeerd werd. Met deze hercules wordt al het ondersteunend materieel en personeel ingevlogen.

1215 Lockheed L-100-30 Hercules UAE Air Force op Payerne als ondersteuning van Al Fursan
1215 Lockheed L-100-30 Hercules UAE Air Force op Payerne als ondersteuning van Al Fursan

De uitdaging die bij het fotograferen van Al Fursan op zondag 14 september om de hoek kwam kijken was het tijdstip van de show. Als gevolg van bewolkt weer met matig zicht in de ochtend was het hele vliegprogramma “ietsje” uitgelopen. In de ochtend waren de gaten in het vliegprogramma daardoor groter dan in het wolkendek…! 😉

Al Fursan
Al Fursan

In plaats van om 17:00u als slotact te starten, startte Al Fursan pas om 19:00u. De zonnestand gaf inmiddels tegenlicht en ook de beschikbare hoeveelheid licht werd al minder voor het fotograferen.

Formatielanding van Al Fursan bij de ondergaande zon
Formatielanding van Al Fursan bij de ondergaande zon

De plaatjes die ik heb kunnen maken wilde ik jullie toch niet onthouden. Al met al zijn er toch wel een paar leuke beelden ontstaan.

Een gedachte over “14/09/2014 Al Fursan aerobaticteam op Kleine Brogel

Geef een reactie