Bizjets

18/09/2014 De Dassault Falcon 7X zoekt het hoger op

Dassault Falcon 7X
Dassault Falcon 7X

Binnenkort is de Falcon 7X gecertificeerd om vanaf ’s werelds hoogst gelegen commerciële luchthaven te opereren, Daocheng Yading in China. Dit vliegveld ligt op maar liefst 14.470 ft (4.411 m). De Falcon 7X wordt hiermee de eerste bizjet die gecertificeerd is om op velden tot 15.000 ft te opereren.
De vraag binnen de Chinese markt voor privéjets was groot om een toestel voor operaties op deze hoogte te certificeren. Met name in het westen van China zijn een aantal vliegvelden die op grote hoogte liggen.

Daocheng Yading
Daocheng Yading

Samen met de Europese luchtvaartautoriteiten (EASA) en de Chinese luchtvaartautoriteiten (CAAC) werden vanaf eind augustus tot en met begin september van dit jaar proeven gedaan op Daocheng Yading. De in Frankrijk gebouwde Falcon 7X presteerde prima, de motoren en de APU (Auxiliary Power Unit) leverden voldoende vermogen.
Deze testvluchten waren mede uniek omdat dit voor het eerst was dat de CAAC, samen de met EASA een niet-Chinees vliegtuig test in China zelf t.b.v. een certificering.
De markt in China is voor Dassault erg belangrijk geworden. Door de opkomende economie aldaar is de vraag naar bizjets de afgelopen jaren sterk toegenomen. Inmiddels zijn er al een 30-tal Falcon 7X toestellen in China ingeschreven. China is daarmee, na de Verenigde Staten, de tweede grote afzetmarkt van de Falcon 7X.

Geef een reactie