HelikoptersParachutistenTwins

20/09/2014 It’s raining men at Teuge

OE-FDN Short SC-7-3M-400 Skyvan
OE-FDN Short SC-7-3M-400 Skyvan

De dag begon grijs en mistig, maar rond het middaguur trok alles open. Het weer werd goed genoeg voor de parakisten op Teuge om te trainen voor een record-formatiesprong boven het veld met 84 personen. Het regende parachutisten!

N209JS Cessna 208 Caravan I vanaf Stadtlohn
N209JS Cessna 208 Caravan I vanaf Stadtlohn

Voor dit doel waren er een aantal extra parakisten naar Teuge gekomen. Er stond al een Oostenrijkse Skyvan en er werd er nog één verwacht, later die dag. Ook vanaf Stadtlohn was een Cessna Caravan gekomen om de capaciteit te vergroten. Natuurlijk vlogen ook de twee lokale Cessna Caravans PH-JMP en PH-SWP af en aan.

PH-JMP Cessna 208B Grand Caravan
PH-JMP Cessna 208B Grand Caravan
PH-SWP Cessna 208B Grand Caravan
PH-SWP Cessna 208B Grand Caravan

Vanwege de operatie Market Garden was er nog een interessante parakist naar Teuge gekomen, de Hongaars geregistreerde HA-HIB. Dit is een Dornier Do-28 met een paar turbinemotoren. Opvallend genoeg hoor dit toestel thuis op Hibaldstow in Engeland, Het vliegt daar met drie andere Dorniers bij Skydive Hibaldstow.
Door de ombouw/restauratie van deze kist naar een parakist met turbinemotoren is er een snel klimmende parakist ontstaan die prima in staat is om para’s omhoog te brengen.

HA-HIB Dornier Do-28 G92 Skyservant
HA-HIB Dornier Do-28 G92 Skyservant

Niet echt een parakist, maar wel op hun terrein te vinden is de ex PH-WEE. Deze Cessna 152 is inmiddels niet meer luchtwaardig en stond bij het Paracentrum in een alternatief jasje uitgedost. Het toestel was speciaal voor de record-formatiesprong van opschriften voorzien.

(PH-WEE) Cessna 152
(PH-WEE) Cessna 152

Alle kisten die aan de formatievlucht voor de parachutisten meededen hadden een letter op de romp. Dit vergemakkelijkte het instappen van de groepen. Ook waren de kisten uitgerust met een zuurstofcilinder en slangetjes waar iedere passagier een zuurstofmasker aan kan koppelen. Dit omdat met uiteindelijk naar ongeveer 6 kilometer hoogte wil klimmen voor de recordsprong.

N209JS Cessna 208 Caravan I met de zuurstoffles voor grote hoogtes
N209JS Cessna 208 Caravan I met de zuurstoffles voor grote hoogtes

Net voor de aankomende regenbui kwam de tweede Skyvan binnen. De OE-FDN (rose en grijs) was al een paar dagen aanwezig en de OE-FDP kwam de geledingen versterken. Deze vliegende schoenendozen zijn uitermate geschikt voor het droppen van parachutisten omdat er een laaddeur aan de achterzijde van de romp zit. Als deze tijdens de vlucht geopend wordt, kunnen de para’s er zo uitrennen.

OE-FDP Short SC-7-3-100 Skyvan
OE-FDP Short SC-7-3-100 Skyvan

Tussen de buien door was er nog wat overig verkeer waar te nemen. De lokale Boeing Stearman vertrok en vanaf Lelystad arriveerde de tweekleurige Robinson PH-HCA. Deze heli had ook nog een grote sticker van landgoed Huize Voorst op de romp staan.

N545WP Boeing A75N1 Stearman
N545WP Boeing A75N1 Stearman
PH-HCA Robinson R44 Raven II
PH-HCA Robinson R44 Raven II

Was er voor de spotters al aardig wat te zien met al die parabakken, het leukste toestelletje kwam na de regenbui, in de middag binnen. Het betrof hier een Russische Robinson R44 helikopter. Deze geel-blauwe wentelwiek kwam even tanken en vertrok daarna naar Midden Zeeland om vervolgens naar Engeland door te vliegen. De registratie was RA-04214.

RA-04214 Robinson R-44 Raven I
RA-04214 Robinson R-44 Raven I

Alle foto’s van deze dag zijn in groot formaat te zien op AirOnline.nl. Klik daarvoor op de knop Pictures aan de linkerkant en scrol naar Teuge met de datum 20 september 2014.

Geef een reactie