N950TB STOL UC-1 Twin Bee zwaar beschadigd bij noodlanding in VS

N950TB STOL UC-1 Twin Bee
N950TB STOL UC-1 Twin Bee

Deze STOL Twin Bee is zaterdag 25 oktober 2014 behoorlijk beschadigd geraakt en mogelijk zelfs total-loss. Het toestel was in de staat Jacksonville in de VS aan het vliegen. Met vier personen aan boord kreeg het in de buurt van Cherokee County Airport (KJSO) motorpech aan één van de motoren. Wat volgde was een noodlanding in een veld. Daarbij zijn de vleugels geknakt.
Van de passagiers moesten er twee voor behandeling naar het ziekenhuis. De overige twee mankeerden gelukkig niets. Naar verluid zijn gelukkig de verwondingen overigens niet ernstig.
De Twin Bee is een modificatie van de Republic See Bee. Dit is een eenmotorig amfibievliegtuig met een duwpropeller. Bij de modificatie is de motor verwijderd, waardoor de cabine plaats bied aan een extra, vijfde, passagier. Ook is er een extra patrijspoortje in de romp gemaakt. Voor de ene motor met duwpropeller zijn twee 180Pk motoren in de vleugel gekomen. De prestaties van het toestel gingen hiermee goed vooruit.

HB-SEI Republic RC-3 Seabee, het model waar de Twin Bee door modificaties uit is ontstaan
HB-SEI Republic RC-3 Seabee, het model waar de Twin Bee door modificaties uit is ontstaan

Tussen 1965 en 1987 zijn er in totaal 23 RC-3 Republic See Bee’s omgebouwd tot STOL UC-1 Twin Bee’s. Dat maakt de N950TB (die in 1980 is omgebouwd van RC-3 tot UC-1) een zeldzame verschijning, die helaas vermoedelijk nooit meer zal vliegen…
In 2013 kwam ik de N950TB tegen tijdens de EAA AirVenture op het vliegveld van Oshkosh (WI) in de VS.

Geef een reactie