31/03/2015 A3 Ballon uit Harfsen failliet verklaard

PH-HBE Cameron A-250 (1998)
PH-HBE Cameron A-250 (1998)

Droevig nieuws vanuit Gelderland. Eén van Nederlands grootste ballonbedrijven, A3 Ballon, is op 31 maart 2015 failliet verklaard.
A3 ballon werd in 1986 gestart door de toenmalige eigenaar Adrie Spierenburg en zijn vrouw Hanneke. De voornaam van Adrie gaf naam aan het bedrijf A3 Ballon.
Sinds oudsher was het bedrijf gevestigd in Harfsen, een prachtig plaatsje niet ver van Deventer en Zutphen. Deze locatie was speciaal gekozen, omdat de weerssituatie in het oosten van het land, achter de Veluwe, per jaar zorgt voor meer vaarbare dagen dan in het westen van het land.
A3 Ballon groeide uit tot een van de toonaangevende ballonbedrijven op gebied van passagiersvaarten. De meeste ballonnen waren in de huisstijl uitgevoerd en er werden hoofdzakelijk passagiers mee vervoerd die tickets kochten voor een mooie vaart. Dit in tegenstelling tot bedrijven die met gesponsorde ballonen, veelal met een bedrijfsnaam er op, relaties van dat bedrijf in de mand vervoeren.

PH-HBE Cameron A-250 (1999)
PH-HBE Cameron A-250 (1999)

A3 Ballon was in veel opzichten vooruitstrevend. Er werd veel aandacht besteed aan het technisch onderhoud van het materiaal. Daar waren goede voorzieningen voor getroffen. Ook was het bedrijf veel in het nieuws door opmerkelijke acties, zoals met een record aantal parachutisten uit een ballon springen of diverse ballonstunts voor Tv-programma’s. A3 Ballon was het eerste (en bij mijn weten enige) ballonbedrijf in Nederland dat haar bedrijfsprocessen ISO9001 gecertificeerd had.

Bijdrage aan Wedden dat...? Hierbij werd de was tussen twee ballonnen op hoogte binnengehaald
Bijdrage aan Wedden dat…? Hierbij werd de was tussen twee ballonnen op hoogte binnengehaald

A3 Ballon heeft in Nederland de grote passagiersballonnen geïntroduceerd. Met de komst van de PH-KMK, een Cameron A-375, werd in 1995 een trend gezet. Met deze ballon konden 24 passagiers in één keer meevaren. Later werden er nog grotere ballonnen aan de vloot toegevoegd en volgde de concurrentie hier eveneens in.

PH-KMK Camron A-375, Harfsen 10 mei 1998
PH-KMK Camron A-375, Harfsen 10 mei 1998

In 2005 is A3 Ballon overgenomen door Haven Management B.V. en heeft het bedrijf tot aan het onlangs uitgesproken faillissement voortgezet.
Ballonvaren is en blijft een luxeproduct. Daardoor zal de tegevallende economie van de laatste jaren zeker bijgedragen hebben aan de teloorgang van het ballonbedrijf. Inmiddels is er een curator aangesteld. Er wordt, zo is te lezen op internet, gekeken naar de mogelijkheid van een doorstart.

PH-VYF Cameron C-100 (2001) waarop ik de meeste vaarten bij A3 ballon heb gemaakt
PH-VYF Cameron C-100 (2001) waarop ik de meeste vaarten bij A3 ballon heb gemaakt

Persoonlijk gaat mij dit faillissement na aan het hart. A3 Ballon heeft mij in 1998 namelijk alle kansen geboden om zelf mijn ballonbrevet te halen. Met veel plezier heb ik een tiental jaren hoofdzakelijk voor A3 Ballon vaarten mogen verzorgen. Er was een leuk team bijeen in die tijd en samen met de crew heb ik leuke, maar soms ook emotioneel indrukwekkende dingen meegemaakt.

Mooie herinneringe aan A3 Ballon, zoals hier koffie drinken met elkaar in de wei in Harfsen, na een ochtendvaart
Mooie herinneringe aan A3 Ballon, zoals hier koffie drinken met elkaar in de wei in Harfsen, na een ochtendvaart

Hopelijk verloopt de afwikkeling van het faillissement voorspoedig, zonder dat er veel persoonlijke malaise aan te pas komt.
Al eerder schreef ik op AirOnline.nl over A3 Ballon. Dat artikeltje is HIER nog eens na te lezen.


Aanvulling:
Inmiddels is bijna de gehele vloot van A3 Ballon overgenomen door Bas Ballonvaarten uit Laren (GLD). Voor passagiers die een ticket bij A3 Ballon geboekt hadden is een regeling getroffen om toch hun geboekte vaart te kunnen maken.

 

Geef een reactie