Old TimersParachutistenSportvliegtuigenTwins

12/04/2015 Teuge Airport (EHTE)

PH-SVY Piper PA-31T Cheyenne
PH-SVY Piper PA-31T Cheyenne

Deze zondagmiddag werd besteed door het vliegveld Teuge een bezoekje te brengen. Aanvankelijk was het redelijk rustig met het vliegverkeer. Er werd wel flink gevlogen met de Caravans van de paraclub.

PH-JMP Cessna 208B Grand Caravan
PH-JMP Cessna 208B Grand Caravan

Aangezien het nog steeds de gunstige tijd is voor luchtfotografie vlogen er twee kisten van Slagboom en Peeters. Beide toestellen (PH-SVX en PH-SVY) kwamen na elkaar binnenvallen om te tanken en daarna weer te vertrekken. Zolang er nog geen blad aan de bomen zit, kan met goed het cartografische werk uitvoeren.
Na het tanken vertrokken beide Pipers weer. Dat gaf mij mooi de gelegenheid om met een lage sluitertijd een paar foto’s te maken. Hierdoor komt de snelheid van de kisten op de baan goed op de foto over.

PH-SVX Piper PA-31T Cheyenne
PH-SVX Piper PA-31T Cheyenne

Er waren twee leuke klassiekers te bewonderen. Eén daarvan was de PH-RLB. Dit is een Saab Safir die voorheen bij de Rijksluchtvaarschool werd gebruikt. Al sinds 1959 vliegt dit toestel met enige onderbrekingen in Nederland rond. Inmiddels is het getooid in een fris geel uiterlijk met een blauwe streep.

PH-RLB Saab 91D Safir
PH-RLB Saab 91D Safir

Een andere “old lady” was de D-EDCH. Deze Piper Tri-Pacer is eigendom van een Nederlandse dame en staat doorgaans gebaseerd op het Duitse veld Schwartze Heide, tussen Arnhem en Oberhausen. Het toestel heeft kennelijk onlangs een nieuw bagagedeurtje gekregen, want die steekt af bij de rest van de kleuren van het toestel.

D-EDCH Piper PA-22-160 Tri Pacer
D-EDCH Piper PA-22-160 Tri Pacer

Naast vliegtuigen waren nog een paar andere opmerkelijke feiten waar te nemen op Teuge. Zo hingen er deze middag maar liefst twee parachutisten aan hun reserveparachute. Hun beider hoofdchute functioneerde kennelijk niet goed. Deze werd afgeworpen en dwarrelde door de wind meegedreven langzaam naar beneden.
Eén van de minder fortuinlijke parachutisten had kennelijk geen zin om later een speurtocht te gaan houden naar zijn dure afgeworpen hoofdchute. Hij stuurde met zijn reservechute naar de afdrijvende hoofdchute en pikte deze simpelweg uit de lucht. Een knappe actie!

Parachutist vist hoofdchute uit de lucht
Parachutist vist hoofdchute uit de lucht

Een ander dingetje dat niet helemaal goed ging was te zien bij de zwevers. Bij het oplieren van een zweefkist werd vroegtijdig ontkoppeld. De lierkabel belandde daarbij in de hoge bomen die aan de noordzijde van het veld staan en bleef in de toppen hangen. Een mooi klusje om die daar weer uit te halen!

Lierkabel in de bomen
Lierkabel in de bomen

De foto’s van deze middag zijn in een groter formaat te zien op AirOnline.nl. Klik daarvoor op de knop Pictures aan de linkerkant en scrol naar Teuge met de datum 12 april 2015.

PH-ATT Schweizer 300C
PH-ATT Schweizer 300C

Geef een reactie