27/04/2015 De link tussen Koning Willem Alexander en een luchtverfrisser!

F-GCZS Cameron D-50 Hot Airship Feu Orange (1988 Walferdange, LUX)
F-GCZS Cameron D-50 Hot Airship Feu Orange (1988 Walferdange, LUX)

Registratie: F-GCZS
Type: Cameron D-50
Constructienummer: 818
Eigenaar: Michel Brédy
Locatie: Walferdange (LUX),
Bijzonderheden: Op deze koningsdag een berichtje met een oranje tintje! Dat leek me wel gepast!
Op de foto is de F-GCZS te zien. Dat is een Cameron D-50 hot airship. Eigenlijk een kruising tussen een heteluchtballon en een zeppelin.

Feu Orange
Feu Orange

De Cameron D-50 heeft een inhoud van 50.000 Cu/Ft of 1.415 m³. Het luchtvaartuig biedt plaats aan 1 persoon en heeft een gewicht van maximaal 450 kg.
In de zomer van 1988 werd in Luxemburg bij Walferdange / Mersch de First Hot Air Airship World Championship and balloon Jamboree gehouden met deze luchtvaartuigen. Uiteraard was AirOnline.nl daar toen bij! Een uniek evenement met zelfs een deelnemer uit China! Nog altijd is van dit evenement weinig op Internet terug te vinden.
De F-GCZS maakt reclame voor Feu Orange, oranje stoplicht vrij vertaalt. Daar de link met de oranje koningsdag van vandaag!
Feu Orange was in de jaren ’70 en ’80 een fabrikant van parfums voor in de auto. De luchtverfrisser was uitgevoerd als een klein stoplichtje en kon aan de binnenspiegel gehangen worden of aan de clingeteur.
Menig Ford Capri of Opel Record was hier mee uitgerust. Tegenwoordig lukt dat niet meer. De fabriek heeft de merknaam verkocht en deze wordt niet meer op de markt gebracht.
Wel is er nog een levendige handel in deze luchtverfrissers via Ebay. Eigenaren van een auto uit de jaren ’70 en ’80 willen, om het plaatje compleet te maken, graag zo’n luchtverfrisser in hun auto. Dit om het tijdbeeld nog beter weer te geven.
Het plaatje van de Feu Orange luchtverfrisser in dit berichtje komt overigens van Internet af en is niet van AirOnline.nl.
De F-GCZS is tegenwoordig niet meer luchtwaardig. Op Internet is er nauwelijks iets over terug te vinden. Het is mij dan ook niet bekend wat er met dit hot airship is gebeurd naderhand.
Zo, wie had vooraf kunnen bedenken dat je vandaag moeiteloos de link kunt leggen tussen Koning Willem Alexander en een auto-luchtverfirsser! Niemand toch! 😉
Een mooie, oranje Koningsdag toegewenst!

Geef een reactie